onsdag 28 oktober 2015

Högkänslighet anknytning

Högkänslighet och anknytning. Det finns ännu få studier som har undersökt sambandet mellan högkänslighet och anknytningsstil. Alla människor går runt med ett”program” inombords för hur nära relationer fungerar baserat på vad vi upplevde som barn. Om en redan har en partner med otrygg anknytning , om en inte har någon partner alls – och kanske inte vill ha någon heller för den delen, så finns det också ett sätt att läka.


Då kan man gå i terapi. Då gör man en trygg anknytning med terapeuten. En person som är oumbärlig i detta sammanhang är den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron (se nedan). Hon håller den breda publiken underrättad om sina egna och andras forskningsresultat.


Inriktning kbt och anknytning. Hon har många års erfarenhet av samtal med högkänsliga vuxna, tonåringar och barn och föreläser om högkänslighet, anknytning , mentalisering, stress, samlagssmärtor, och metodutveckling i socialt arbete. Hon är författare och gör webbkurser. Tar emot i Uppsala, Stockholm och via Skype. Föreningens viktigaste avsikt är att sprida kunskap om forskning på högkänslighet och öka förståelsen för personlighetsdraget.


I Sverige har högkänslighet blivit ett omtalat begrepp och det har förekommit flera artiklar samt radio- och teveprogram i ämnet. Forskningen visar att växer du som högkänslig upp med en ambivalent anknytning så visar sig din högkänslighet mer i vuxen ålder och särskilt då i relationer med andra människor. Anknytning och anknytningsteorin En del människor har lätt att leva i nära relationer, andra har det inte.


Anknytningsmönster kan vara en stor del av förklaringen: Hur vi lärde oss att relatera till vår närmaste omgivning från födseln har en tendens att bli det mönster vi följer resten av livet. Men funktionen kan ju bli precis densamma oavsett om det är genetiskt eller förvärvat. Anknytningsteorin är av största värde även i hur vi lär oss bemöta vår högkänslighet kan jag tänka. Vidare forskning behöver bedrivas för att undersöka den här relationen. Nyckelord: anknytningsteori, anknytningsmönster, ASQ, HSPS, högkänslighet , interpersonell anknytning.


I det här avsnittet pratar vi med terapeuten Elin Lundberg om anknytningsmönster och hur en otrygg anknytning kan leda till svårigheter under hela livet. Ledorden under denna kursdag för högkänsliga och alla som är intresserade av högkänslighet är kunskap, strategier och meningsfullhet. Kursen ger dig kunskap om vad högkänslighet är och hur den påverkar ditt liv och dina relationer. Genom övningar och samtal lär du känna din egen känslighet bättre.


Både högkänsliga personer och personer med otrygg anknytning har ofta ett mycket stort behov av att få bekräftelse och stö trygghet och tillhörighet från till exempel sin partner och av andra som finns i deras omgivning. När en relation inte fungerar tar de negativa tankarna makten och skapar oro. Allt om högkänslighet är ett nätmagasin som handlar om ”the highly sensitive person”. Här finns HSP-test, men också intervjuer och rapportering om forskningen inom fältet. LÄS MER: Så övertygare du HSP-skeptikern.


Högkänslighet anknytning

F ö reläsningar om högkänslighet. Ett specialkunskapsområde jag har är försiktiga, högkänsliga människor, även kallade Highly sensitive persons (HSP). Många jag träffar känner igen sig i den beskrivningen och upplever en lättnad i att få ord på hur de fungerar.


Alla studier visar att högkänslighet är medfött. Men forskningen om vilka gener som kan … Forskning. Så kan du få en trygg anknytning. Jag kan hjälpa er att skapa en mer harmonisk tillvaro i hemmet genom att använda metoder inom Psykosyntes och Lågaffektivt bemötande. Det är en metoder som passar för alla barn eftersom dem bygger upp en stark självkänsla hos barnet.


Högkänslighet anknytning

Dem passar specifikt för barn med funktionsvariation och högkänslighet. Elin föreläser om anknytning , mentalisering, stress, barn och idrott, högkänslighet , högkänsliga barn, metodutveckling och sex som gör ont. Håll om mig, släpp mig fri är hennes andra bok. Barn med en otrygg-undvikande anknytning förväntar sig oftast att bli avvisade när de behöver hjälp och vågar därför inte söka närhet och stöd. Den forskning som finns idag menar att anknytningen i barndomen också påverkar hur du relaterar till andra i vuxen ålder.


Om du dessutom föds med en högkänslighet så tycks anknytningen påverkar ännu mer. I den här föreläsningen får du ta del av anknytningsteorin kopplat till högkänslighet i relationer. Kursen syftar till att du ska förstå hur högkänslighet fungerar och lära känna dig själv på ett djupare plan för att kunna känna en större livsglädje och hitta hem i den som är DU.


Om du vill veta mer om anknytningsteorin googla till exempel på ”otrygg anknytning ” eller på ”anknytningsmönster”. God fortsättning på det nya året! Studien undersökte inte högkänslighet , men upptäckte likt många studier för högkänsliga barn att de barn som hade de gener som tidigare mest förknippades med negativa konsekvenser till följd av dålig anknytning , även kunde vara mer benägna att hjälpa andra (ge sina veckopengar till välgörenhet) om de hade en bra anknytning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg