måndag 12 oktober 2015

Radondöttrar gränsvärde

Du får också veta var du hittar gränsvärden för radon i exempelvis inomhusluft och dricksvatten. Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar , som är radioaktiva metallatomer. En allmän bedömning måste vara att risker av bostadsradon för aldrigrökare är mer eller mindre försumbara. De rikt- och gränsvärden för radon i bostäder och lokaler som myndigheterna beslutat om får därför i praktiken främst ett syfte att skydda rökare, före detta rökare och i viss mån passivrökare.


Radondöttrar gränsvärde

Radongasen sönderfaller i sin tur till radondöttrar. Radondöttrar är radioaktiva metallatomer som fastnar i våra luftvägar vid inandning. När detta sönderfall sker avges strålning från radondöttrarna som kan skada cellerna i våra luftvägar och lungor. I värsta fall kan de orsaka cancer.


När man så finner att enstaka hus har värden motsvarande hygieniskt gränsvärde , har man ansett att åtgärder måste vidtagas. Livstidsrisken för lungcancer i bostad med ”normal” radonhalt uppskattas till. Vi andas in radongasens metall-atomer. Dessa fastnar i lungvävnaden.


Radondöttrar gränsvärde

I lungorna sönderfaller snabbt radongasens metall-atomer. Samtidigt avger metall-atomerna alfastrålning. På längre sikt kan denna strålning leda till lungcancer. Väl inne i dosan sönderfaller radonet i olika radondöttrar samtidigt som de avger alfastrålning.


Självdragsventilation skapar ett undertryck vilket gör att jordluft sugs in i huset. När skillnaden mellan utom- och inomhustemperatur är liten fungerar själv-draget dåligt, vilket påverkar både luftomsätt-ning och inläckage av markradon. Radon och radondöttrar följer med luften in i luftrör och lungor när vi andas. Radium omvandlas till radon via alfasönderfall, och radon omvandlas sedan till radondöttrar. Har ditt hus högre radonhalt än så bör du sanera.


Frågor och svar om radon VAD ÄR RADON? Nästan samtliga fall har varit rökare dessutom. Radondöttrarna följer med inandningsluften och strålningen som avges kan skada lunga och luftrör. Toron En radonisotop, radon 22 som bildas vid söderfall av radium-2i sönderfallskedjan för torium-232.


Höga halter av radon i bostadsluften utgör en hälsorisk och därför finns ett gränsvärde på max 2bequerel. Alla hus kan innehålla radon. Radon har en kort halveringstid (ca fyra dagar) och bildar då sk radondöttrar som avger potentiellt farlig alfastrålning. Hur långt radonet hinner transporteras genom en jordart innan det sönderfaller till radondöttrar , vilka är fasta metallpartiklar, beror bl.


Det beror bland annat på. Radon är en ädelgas som förekommer naturligt i olika koncentrationer i marken, i luften och i vattnet. Med en halveringstid på dygn sönderfaller gasen ständigt, varmed radioaktiv strålning avges främst i form av alfapartiklar.


Samlingsnamnet för dessa sönderfallsproduktuer är radondöttrar. Se vidare under radondöttrar i bilaga 1. Detta måste man vara observant på när det gäller uppgifter i äldre mätprotokoll, så att feltolkningar inte görs. Under sönderfall emitteras lång- och kortvågig strålning, den kortvågiga gammastrålningen är av särskild betydelse då den kan tränga igenom bland annat betong.


Risken att få lungcancer ökar med ökad radonhalt i huset. Långvarig exponering av förhöjd halt av radon kan orsaka lungcancer. Vad är gränsvärden för radon? Hälsoeffekter av radon.


Både radongas och radondöttrar följer med luften ner i våra lungor när vi andas, och cellerna i lungorna utsätts då för strålning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg