onsdag 7 oktober 2015

Psykisk misshandel symptom

Psykisk misshandel är återkommande dåligt bemötande i syfte att dominera, kontrollera, kränka, förödmjuka den man utsätter. Effekterna av fysisk misshandel är enkla att se. Ingen kan trots allt gömma en bruten arm, ett svart öga, en brännskada, en svullen läpp eller ett blåmärke. Men när det kommer till psykologisk misshandel , manipulation, dålig behandling och känslomässiga attacker så förändras saker och ting.


För dig som har lämnat din misshandlande partner finns det en text om att gå från offer till att bli en överlevare. Fysiska symptom sömnsvårigheter, aptitlöshet, kan plötslig viktökning eller viktminskning vara symtom på psykisk misshandel. Offer för psykisk misshandel kan verka trött, rufsig och kan ignorera grundläggande hygien. Barn som lider av missbruk kanske inte kan göra det till toaletten i ti kanske blöta eller nedsmutsning själva. Verbal och psykisk misshandel Att medvetet utsätta någon för passiv ilska är en form av misshandel som skadar offret psykiskt, speciellt om det pågår länge och ofta.


Det är väldigt tärande på självkänslan att ständigt höra att man är elak och att sina prestationer, känslor och tankar bara är strunt. Varaktig psykisk misshandel kan leda till panikångest, depression och posttraumatisk stress. Exempel på psykisk misshandel är till exempel: Att bli förnedrad eller förlöjligad inför andra människor.


Att tvingas göra något som du inte vill. Konsekvenser av psykisk misshandel mot barn Att inte ha någon vuxen att prata med kan leda till att barn får svårt att förhålla sig till sina egna känslor. Precis som vuxna som utsätts för emotionell misshandel kan barn utveckla känslan av att inte ha något värde. Få ångestattacker och problem med tillit.


Verbal och fysisk misshandel förekommer även i samkönade parrelationer, och i parrelationer där en kvinna misshandlar en man. Den här hemsidan fokuserar mycket på den verbala, alltså den psykiska , misshandeln. Men ordet misshandel kan på den här hemsidan syfta på både verbal och fysisk misshandel. Barn som drabbas av psykisk misshandel är ofta extremt lojala mot sina föräldrar, eller rädda för att bli straffade om de rapporterar misshandeln.


Psykisk misshandel symptom

Sorgligt nog kan de också vara så vana vid misshandeln att de tror att det är helt normalt att leva under sådana omständigheter. Jag menar att de som utsatts för psykisk misshandel även kan betraktas som ”överlevare”. Utsätts man för övergrepp är man per definition ett offer, ett brottsoffer. Vid psykisk misshandel krymper man som människa, enligt Karin Nordlander, terapeut.


Den som blir utsatt känner sig allt mer otrygg och osäker. Den börjar tidigare än den fysiska misshandeln och syftet är att bryta ned dig. Du blir till slut osäker på dig själv, dina egna tankar och ord. Du börjar tro på det han säger och att du förtjänar att bli behandlad så.


Psykisk misshandel symptom

Istället blir hon (oftast en kvinna) osäker, förvirrad och tar själv på sig skulden. Det kommer smygande och är svårt att urskilja. Fysiska tecken på misshandel BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA.


När du ser skador, som du inte känner igen från barns normala aktivitet, ska du reagera direkt. Här följer beskrivningar av de vanligaste skadorna som ses i samband med att barn utsätts för vål övergrepp eller försummelse. Symptom på att man är utsatt för psykisk misshandel är: försämrad självkänsla, ifrågasätter sig själv och sin mentala hälsa, drar sig undan vänner, skyddar sin partner och ljuger för sin omgivning för att täcka upp, hopplöshet, förvirring och frustration. Att man till slut utvecklar CPTSD : Complex Post Traumatic Stress Disorder.


Och ibland kan det vara svårt att upptäcka även om du själv är utsatt. Här listar experter fem smygande tecken som gömmer sig bakom helt normala beteenden. Till skillnad från fysisk misshandel syns psykiskt kränkande beteenden inte med blotta ögat. Men psykisk misshandel kan vara minst lika smärtsamma. Med hjälp av Huffington Post listar Hälsoliv sju giftiga vanor som en dålig partner har.


Det kan handla om allt från ett extremt kontrollbehov till hånfulla kommentarer. Att se sin förälder bli slagen kan vidare ses som en form av psykisk misshandel , som för de flesta barn har mycket allvarliga konsekvenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg