torsdag 1 augusti 2019

Kvinnliga brahminer

Indiens invånare brahminer. Deras politiska representation var tidigare mycket högre än deras befolkningsandel. Jag har inte hittat någon källa som talar om ifall det finns några prästinnor där.


Om fallet nu är så att inga kvinnliga brahmaner existerar är det ju en sjuk form av diskriminering eftersom kvinnor därmed över huvud taget inte kan tillhöra det högsta kastet. Om det hände att någon av oss tappade bindin, så var någon genast framme och satte dit en ny. Vår kvinnliga handledare berättade också att hon aldrig gick ut utan sin bindi, och alltid hade med sig extra i plånboken. Hon kände sig naken utan, berättade hon.


Tillsammans representerar de den kvinnliga respektive manliga principen, polariteten av energi som kreativ extas. I fysiskt avseende är yoginin den kvinnliga partnern till yogin i den tantriska sexuella ritualen, som är en utav de fem ritualerna som kallas pancha makara eller chakra puja. Intervjua en ledare inom hinduismen. Spela in en film eller gör en podd.


Källkritik och källtillit Sök information om brahminer och gurus i olika digitala källor. Gör en presentation i ett digitalt presentationsverktyg. Var källkritisk och välj tillförlitliga källor. FRÅGOR ATT RESONERA KRING ANDLIGA. Så nu har du dragit den snillrika slutsatsen att ingen muslimsk man kan ha en kvinnlig chef?


Det är inte ens värt att göra en smiley bakom den frågan. Jag har själv arbetat tillsammans med många muslimska män (och kvinnor) genom åren. Jag har aldrig hört talas om något sådant, dessutom har många av dessa män haft kvinnliga chefer.


Kvinnliga brahminer

Shaktism är en inriktning där gudinnan Shakti eller Devi tillbeds. Shakti är den kvinnliga versionen av gudomligheten, medan Shiva är den manliga. Inriktningen liknar Shaivismen. Namnet brahminer härleddes från guden Brahma som ansågs vara alltings skapare. Ibland avbildas han som dansaren Nataraja i en ring av eld.


Han är ganska komplicerad då han står för både förstörelse och återskapande, fruktbarhet och dö kaos och nyordning. När Shiva symboliserar manlig energi har han sin motpol i Shakti – den kvinnliga energin. Trots det är kvinnor kraftigt underrepresenterade på ingenjörsutbildningar. Därför ska jag starta en stipendiefond som varje år ger ett antal tjejer möjlighet till finansierad KTH-utbildning. Det här är förstås bara en droppe i havet, men det är i alla fall något.


Kvinnliga brahminer

Om vi vill ha kvinnliga ingenjörer måste vi satsa. Populära inslag är att brudgummen rider till bröllopet på en vit häst, att manliga och kvinnliga gäster umgås var för sig under festen, att kvinnorna dagen före vigselceremonin uppträder med en ceremoniell dans och kvällen efteråt arrangerar lekar för att de nygifta, som i dagarna kanske träffats för allra första gången, ska. Det finns dock goda kvinnliga förebilder inom hinduismen och man kan hitta stöd för kvinnors rättigheter i religionen.


Gudinnan Durga ses som ett exempel på en kvinna som slåss mot orättvisor i världen. Det är dock inte alltid så att en man per automatik har högre status än vad en kvinna har. Precis som han utsåg arahanterna Sariputta och Moggallana till de två chefmunkarna i munkorden, utsåg han också arahanterna Khema och Uppalavanna till de två kvinnliga cheferna.


Många andra kvinnliga lärjungar blev också nämnda av Buddha själv som hans utmärkta och fromma efterföljare. Puja (tillbedjan) är en rit som utförs i hemmen av individer och familjer och i tempel av professionella brahminer (präster). Ofta reciterar man verser ur vedaskrifterna eller ett mantra.


Mantra är ett heligt ljud som antingen kan vara namnet på en gud eller ljudet Aum som anses vara det ord som satt världssjälen i rörelse. Brahminer kallas även för prästerna och BARA män kan bli präster. De hör till de högre kasten. Därför vill jag påstå att Brahminen är man, men inte säkert för att om det menas i frågan att det kan vara vilken person som helst från brahminkastet kan det naturligtvis också vara en kvinna. Smartismer tillber en av följande gudar: Shiva, Ganesha, Shakti, Vishnu och Suraya.


De skiljer sig från de andra inriktningarna då de anser att alla gudar kan dyrkas likvärdigt då de alla är en del av brahman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg