tisdag 2 juli 2019

Vad avgör barnets kön

Vad avgör barnets kön

Det finns säkert många myter och vissa bevis där ute i världen som motbevisar denna teori om att man kan välja barnets kön. Om du har svårt att bli gravid så är det i allmänhet inte rekommenderat att du försöker dig på någon form av ”val av kön ”, eftersom detta kan öka den tid det tar att bli gravid. Barnets kön avgörs av vilken spermie som kommer först till ägget. X-kromosom, medan spermierna bär antingen en X- eller Y-kromosom.


X innebär en flicka och Y en pojke, med extremt få undantag där barnets könsidentitet blir oklar. En XX-uppsättning gör i vanliga att barnet blir en flicka, medan XY gör att det blir en pojke. Men i Y-kromosomen finns en viktig gen, som kallas SRY, som i sin tur påverkar en annan gen, kallad Sox som är avgörande för om testiklar börjar bildas.


Har någon av föräldrarna dubbla anlag för bruna ögon kommer barnet med största säkerhet också att få det. Fast – de flesta nyfödda barn har blå eller blågrå ögon i början, det kan dröja upp till månader innan det säkert går att avgöra vad barnet ska få för ögonfärg. Skräp-dna avgör barnets kön. Nu har forskare upptäckt att vad man tidigare trodde var slask i arvsmassan i själva verket påverkar om ett embryo ska utveckla testiklar eller livmoder. Antingen är det en kvinnlig sädescell eller en manlig som befruktar ägget och det är den som allstå bestämmer könet.


Vad avgör barnets kön

Sedan kan man inte se vilket kön det blir förrän lite senare när det utvecklats, v ungefär. Vi har patienter som saknar de här regulatorerna. Med könsidentitet avses vanligen kärnan i en persons psykologiska kön , personens självupplevda kön , sett ur ett psykologiskt, medicinskt och identitetspolitiskt hänseende. Vad händer när ett barn har oklart kön vid födseln?


Läkaren berättar för föräldrarna att man inte vet barnets kön och att man ska ta reda på det. Något av de fyra specialistteam som finns i landet kontaktas och en ­utredning sätts igång. Vad avgör vilket kön ett barn får när det föds med oklart kön ? Går du i bebistankar och är lite extra sugen på att få antingen en pojke eller flicka? Enligt danska tidningen Videnskab.


Spermie-kvaliteten avgör. Vissa insekter, till exempel myror och bin, saknar könskromosomer. Avgörande för könet är där om ägget blivit befruktat eller inte. Könskromosomens genetiska funktioner. X- och Y-kromosomerna innehåller genetisk information, bland annat alltså den som avgör vilket kön individen utvecklar.


Började ringa runt bland bekanta och vänner som fött barn och ingen av dessa hade haft några problem med att få reda på barnets kön där de hade gått. Så nästkommande besök hos barnmorskan frågade jag när vi skulle få veta könet på barnet. Till svar fick jag att det fick vi inte veta. Då påtalade jag bestämt att vi VILL veta. Går det att påverka barnets kön redan vid samlaget?


Vad avgör barnets kön

Det finns teorier om vad som skulle kunna öka chansen att få en pojke eller flicka, svarar barnmorskan. Det gör att man vid födelsen inte kan avgöra barnets kön. Läkare använder ofta begreppet störd könsutveckling eller DS disorder of sex development.


En rad olika tillstånd ryms inom begreppet DS som klinefelters syndrom och adrenogenitalt syndrom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg