tisdag 22 december 2015

Cancer tjocktarm symptom

Sjukdomarna gör att det bildas polyper i tjocktarmen som efter lång tid utvecklas till cancer. De släkter som har Lynch syndrom och ärftlig kolonpolypos är ofta noggrant kartlagda. De personer som bär på arvsanlaget kontrolleras och får förebyggande vård. De har ofta många polyper i tarmen redan i unga år och dessa polyper kan utvecklas till cancer.


Det finns även en annan ärftlig form av tjocktarmscancer, ärftlig icke polypös koloncancer (Lynch syndrom ). Den är betydligt vanligare än sjukdomen familjär polypos men orsakar ändå högst några procent av all tjocktarmscancer. Termerna rektalcancer ( cancer i ändtarmen) och koloncancer ( cancer i tjocktarmen ) används också. Symptom på blodbrist är trötthet, svaghet och blekhet. Tarmvred är inte ett särskilt vanligt symptom men risken finns att drabbas av tarmvred på grund av en tumör. Detta gör ont, framkallar kräkningar samt ger uppsvälld mage.


Kolorektalcancer börjar i slemhinnan som finns på tjocktarmens och ändtarmens insida. Små godartade utväxter, polyper, bildas som efter många år kan utvecklas till cancer. Om cancern sprider sig via lymf- och blodsystemet kan den bilda metastaser i lungor och lever. Män får bättre vård vid spridd cancer.


En granskning av spridd tjock- och ändtarmscancer i Sverige visar att procent av män fick operation jämfört med 15. Alla tumörer i bukspottkörteln är inte cancer. Det kan finnas tumörer som ännu inte har hunnit utvecklas till cancer och även godartade tumörer. Den vanligaste formen av bukspottkörtelcancer heter duktalt adenocarcinom. Då börjar sjukdomen i gången som bukspottet rinner igenom.


Den här artikeln handlar om duktalt adenocarcinom. Vi associerar ofta följande tecken med andra tillstån som att man har ätit en stor måltid eller bara är upptagen och lever ett stressigt liv. Hur stor chansen är för att bli botad beror på i vilket stadium cancern upptäcks.


Cancer tjocktarm symptom

Om cancer endast finns i tarmväggen när den upptäcks så blir i princip alla friska. Det är givetvis ett symptom som vanligtvis associeras med andra förändringar i kroppen, då viss mat, vanliga sjukdomar och ohälsosamma vanor också kan ge gaser. Att veta hur man identifierar symptomen och analyserar hur återkommande de är är livsviktigt för att kunna upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede.


Exempelvis om cancern har spridit sig till levern så kan man ibland operera bort den del av levern där metastaserna sitter. Om den operationen lyckas kan man bli helt fri från cancern med förutsättningarna att cancern endast spridit sig till en viss del av levern och inte till några andra platser i kroppen. Colon cancer i ett tidigt skede är en liten tillväxt som bildas inuti tjocktarmen kallas en polyp.


Cancer tjocktarm symptom

Polyper är vanliga och oftast börjar dyka upp i kolon efter års ålder. Under rutinmässig screening några polyper hittas kan tas bort innan de har en chans att förvandlas till cancer. Cancerceller håller ofta ihop och bildar en tumör som förr eller senare kommer kännas eller ses som en knöl i det organ cancern uppstått. Det är viktigt att cancer upptäcks i så tidigt skede som möjligt, eftersom möjligheterna att helt bota sjukdomen då är störst.


Kolorektal cancer , cancer - kolon, koloncarcinom, ändtarmscancer, Cancer -ändtarm, adenokarcinom-kolon, Colon-adenokarcinom. Orsaker, förekomst och riskfaktorer. Tidig diagnos leder dock ofta till en fullständig bot. Nästan alla tjocktarmscancer börjar i. Tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen.


Illustration: Thomas Krebs. Tack vare upptäckten av kroppsegna substanser, som kan tillverkas i stor skala i laboratorium, har behandlingen av NET blivit effektivare, samtidigt som adenokarcinom behandlas ungefär på samma sätt och med samma resultat som tjocktarmscancer. Varje dag diagnostiseras hundratals personer runt om i världen med olika typer av cancer eller maligniteter, och ofta är det i ett avancerat skede. Därför bör du känna till några tidiga symtom på cancer. Ofta har elakartade tumörer inga symtom alls, och när de väl upptäcks är de redan i ett stadium som är svårt att behandla.


Tjocktarmen kan delas upp i olika delar: den egentliga tjocktarmen , ändtarmen och ändtarmsöppningen. Dessutom ingår blindtarmen i tjocktarmen. Skillnaden mellan tjocktarmscancer och ändtarmscancer är var exakt cancern sitter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg