fredag 18 december 2015

En god människa enligt kristendomen

De har också samma grundare, Abraham. Dessa tre religionerna uppkom i samma område. Har inte alla genom dopet och konfirmationen rätt att kalla sig kristna? Hur kan vi leva enligt Guds vilja? Man kunde säga att männskan är både god och on enligt bibeln.


Det finns mycket gott i varje människa.

Alltid kommer ändå inte den förmågan fram. Hur anser ni att en god människa skall vara? Hur sa Jesus att en kristen borde leva? Hur skall en nyfrälst växa andligen? Gu ber och försöker bli en bättre människa ? Gud har skapat både människor och djur och Hen gav människan (sin avbild) i uppgift att råda över och ta hand om skapelsen.


Men eftersom människan har en fri vilja så väljer hon inte alltid det goda. Ansvarstagande, rättvisa, omsorg är ändå viktiga värderingar inom kristendomen och speciellt idag är miljöfrågor mycket aktuella. Vad är kristendomens människosyn och livsåskådning?

Jag har en fråga om hur kristendomens människosyn och livsåskådningar är? Messias skulle med Guds hjälp befria Palestina från det romerska förtrycket. Hur ser man på människan och livet? Skulle vara bra för mig att hör hur en pastor ser på dessa frågor.


Tack på förhand för ett svar! När den tidiga kyrkans teologer skulle utlägga läran om människans unika ställning tog de hjälp främst av den platonska filosofin. En god människa är en som kan förlåta. Samt mår bra med sig själv. Traditionell judisk och kristen tro ser på Gud på ett i många stycken likartat sätt, en naturlig följd av att kristendomen uppstod som en ny judisk gren och därvid ärvde mycket av sin moderreligions uppfattningar, liksom dess heliga skrift - Tanach, som blev det kristna Gamla Testamentet.


Det är inte en naturvetenskaplig beskrivning över hur allt gått till, utan är ett uttryck för tron att Gud har en tanke med skapelsen. Alla människor är skapade till Guds avbil till att vara Gud lika, med uppdraget att förvalta, vårda och förädla skapelsen. I Jesus från Nasaret kommer Gud oss mänskligt nära.


Rättighetsetik är en slags regeletik där en handling anses rätt om den främjar rättigheter och inte kränker någons rättigheter. En sinnelagsetiker anser att det avgörande för om en handling är rätt beror på personens sinnelag eller avsikter. Endast om handlingen utförs med goda avsikter är den rätt enligt sinnelagsetiken. Det onda brukar man, i förhållande till Gu kalla synd. Människan blir förlåten av Gud av nåd.


Nåden ges gratis, dvs. I Första Moseboken står det dock att Gud skapade människan till sin avbild.

Nåd är en juridisk term. I traditionell judendom finns övertygelsen att däri ligger att människan skapades med en fri vilja. Fadern, som bryr sig om sina barn 2. Gud visar sig också Jesus som även kallades för Guds son.


Vi kan väja att göra det goda eller det onda. När den organism vi kallar människa blev till var det som resultat av Guds beslut att skapa sin avbild. Enligt muslimer existerar inte någon arvsynd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg