fredag 25 december 2015

Barn som slåss

De explosiva barnen beskrivs ofta som trotsiga, manipulativa och uppmärksamhetskrävande. Men det handlar inte om det. Barn beter sig bra om de kan, säger Ross Greene, psykolog och forskare vid Harvard Medical School. Att slåss kan också vara barnets metod att få sin vilja igenom för att till exempel få en leksak som ett annat barn leker med. Barn kan också lära sig slåss genom att iaktta andra som slåss eller grälar.


De får mer självkontroll.

Men även äldre barn kan reagera som yngre barn ibland. Men när alla har lugnat ner sig brukar det gå att prata om det som hände på ett annorlunda sätt, på ett mer komplicerat sätt. Ni behöver söka hjälp och stöd om utbrotten fortsätter, om barnet till exempel slåss eller spottar.


Lösningen på problemet ( som kräver massor av uppmärksamhet!) ligger i att förstå vad barnet som slåss och biter behöver – men inte förmår uttrycka – och ge honom stöd i att uppnå det, på andra sätt, utan att slåss eller bitas. Ett barn som slåss och bits är inte ett elakt eller korkat barn. I stora undersökningar har man sett att barn generellt slåss som mest i 2–4-årsåldern, men att de flesta av dem lär sig alternativa sätt att hantera konflikter på ett bättre sätt mot senare delen av förskolan eller i början av skolåren. Enligt FN:s Barnkonvention är det förbjudet att utöva våld mot barn och ungdomar.


Där står att ”Varje barn har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt vål övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller annan som har hand om barnet.

Att utsätta någon för våld är också ett brott mot svensk lag. Det finns inget recept som passar alla barn. En del befinner sig i en social situation som behöver åtgärdas omedelbart, med föräldrar som inte förmår att ta hand om sitt barn på grund av att de själva mår dåligt. För andra barn finns en samsjuklighet som bör, och kan, behandlas med god effekt. Barn som svär och slåss Vi har ett barn hos oss som svär och ibland slåss när han inte får som han vill.


Hur hanterar ni inom förskolan sådana barn ? Barn som funkar att säga till på skarpen har redan i späd ålder en god förmåga till självkontroll, eftersom de har en normal eller till och med tidig utveckling av hjärnans förmågor. Annars hade du redan märkt att ”säga till på skarpen” inte funkar för barn som inte har det. Härligt, för dig och ditt barn ! Familjeterapeuten Erica svarar på medlemsfrågor på Allt för föräldrar. Barns ilska och utveckling är ett återkommande tema.


Det är som om vi vuxna inte vet vad vi ska göra när barnen börjar säga ”nej” eller när det slåss och beter sig ilsket, säger hon. Som vuxen måste man kunna ge sig. Men efteråt måste man förstås analysera vad som hände för att se till att det inte blir så nästa gång. Barn älskar regler, förklarar han. De vill veta vad som förväntas av dem.


Det är bara det att vi vuxna inte är så bra på att berätta om det förrän vi är mitt i situationen. Håll dig lugn och förklara att det gör ont.

Ge inte situationen så mycket uppmärksamhet, utan erbjud till exempel barnet en leksak eller något annat som kan bryta situationen. Hjälp barnen att lösa situationen. Ditt barn kanske känner skuld om hen har bitit någon. Hur du som vuxen kan hjälpa till beror lite på barnets ålder. Plus att en del barn har större behov av att hävda sig än andra, vi är ju alla olika.


En del av oss är föräldrar till barn som av okänd anledning verkar finna ett särskilt nöje i att bråka offentligt. En lördagspromenad på stan kan urarta till ”Scener ur ett familjeliv”, möjligt att beskådas av alla. Både jag och hans pappa förbereder, förutser, pratar, umgås mycket med honom, går på möten med skolan och läser böcker (”Explosiva barn ” av Ross Greene). Jag tar gärna emot dina spontana tankar. Min största fundering som mamma just nu är hur jag ska möta honom efter dessa slag och sparkar, när han ligger blek och ledsen.


Följ med själv till skolan som h8him säger och kolla hur det verkar fungera. Det är jobbigt att ha barnet som slåss och bråkar och det är jobbigt för andra barn och föräldrar att ha ett bråkande och stökande barn. Ofta blir ju de barnen lite utanför, för ingen vill ju leka med någon som bär sig illa åt eller som är elak och. Barn föds utan att veta någonting om vår komplexa värld.


De måste lära sig att fönster kan gå sönder, att många inte tycker om att få smulor i sängen, och att trafikerade vägar är farliga. Som föräldrar måste vi ge barnen den information som de behöver för att leva säkert och gott i vårt samhälle. I stället för att gå till botten med vad som hänt och reda ut varför barnet slogs , bör man lugna och bekräfta barnets känslor.


Därefter kan man lotsa barnet vidare. Självklart måste man ibland reda ut saker som har hänt, men det blir ofta bättre om man tar det vid ett senare tillfälle. Barnet är aktivt, nyfiket och roligt. Det kan bli en kamp om makten hemma och till synes små motgångar kan göra barnet rasande.


Nu är barnet inte lika lätt att avleda längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg