onsdag 9 december 2015

Kollega slutar på jobbet

Här är en av mina dikter som också finns tryckt på kort och den får gärna citeras om mitt namn finns med som författare. Dikten är egentligen tänkt till någon som slutar på ett jobb , till exempel, men den kan ju även användas när man själv är den som lämnar. På mötet ska man fokusera på det som varit positivt med jobbet , vad du som individ tillfört och vilka dina styrkor är. De som vågat ta ett sådant initiativ känner att de kan gå vidare med ny tillförsikt. Som kollega till någon som mist jobbet gäller det att uppträda så naturligt som möjligt, att lyssna, visa respekt och förståelse.


Kollega slutar på jobbet

Många kollegor som slutar , en rädsla för chefen och en vilja att ta sig långt bort från kontoret så fort klockan slår 17. Det är alla tecken på en arbetsplats där medarbetarna inte trivs. Och så är du ju så duktig på ditt jobb ! Nu ska du flytta till en annan sta men vi hoppas att du kommer och hälsar på. Vi har köpt blommor till dig. Lycka till med det nya jobbet ! Uppgift Du ska hålla ett tal till en kollega.


Han eller hon ska sluta. Skriv stödord eller meningar. En oundviklig del av detta är att människor slutar av olika anledningar, vilket ibland är tråkigt men inte påverkar mig så mycket mer. Mina tankar är oftast på hur uppgifterna ska lösas i fortsättningen. Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet.


En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – känner du igen dig? Härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser, men om beteendet ska få ett slut menar retorikern Jonna Nyberg att vi måste börja flytta fokus från de som härskar. När året går mot sitt slut kan det vara tid att säga hej då till kollegor som ska ta sig an nya utmaningar efter årsskiftet.


Oavsett om du väljer att bjuda på tårta, blommor eller säga några väl valda ord är det viktigt att du gör något! Slutar jobbet frivilligt Avtackningstal till kollega som sökt sig till nya utmaningar Ett arbete kan på många sätt liknas vid ett förhållande eller ett äktenskap. Att det blir personligt kan nog inte undvikas och det sätter samtidigt din prägel på texten. Men varför inte: “En härlig arbetskamrat har nu fått förmånen att njuta mer av sin fritid. Vi kollegor tackar för alla fantastiska år tillsammans, vi kommer sakna dig men önskar dig samtidigt lycka till i din nya härliga tillvaro!


Slutar kollegorna prata när du kommer in i lunchrummet? Försöker du lösa en konflikt men upplever att inget fungerar? Tar chefen inte dina problem på allvar? Då kan du vara utsatt för mobbning.


Psykologen Stefan Blomberg guidar i de viktigaste varningssignalerna – och vad man ska göra om man blir mobbad på jobbet. Du vet, på varje jobb så finns det några kollegor som är ungefär som piff och puff. De frågar alltid varandra om rå äter lunch och fikar tillsammans. Om du och din kollega varit så är mitt bästa tips att på en gång försöka öppna ögonen och titta dig omkring. Ibland ska man till och med hinna med att klä och mata barn också innan allt drar igång på jobbet.


Du tar dig in på din arbetsplats och funderar på varför man är en del av det här egentligen, ska man inte bara sluta med att jobba helt. Så klart att det är en speciell känsla att sluta. Jag arbetade idag med personer som jag aldrig eller nästan aldrig arbetat med tidigare, så det kändes inte ens sentimentalt, bara underligt.


Tills vid 15-tiden när jag bjöd på fika (nåja, det var Isatou, som hade bakat och inte jag själv) till hela arbetsplatsen. Just det – dina gamla kollegor. Från det avskedsbrev som du presenterar för din chef, till hur du behandlar dina medarbetare på din sista dag på jobbet – hur du avslutar ett jobb är en ofta förbisedd möjlighet för personlig profilering. Det kan vara en person som går i pension eller som har valt att byta jobb av en eller annan anledning.


Kollega slutar på jobbet

Exempel på tal vid avtackning: Vi kommer att minnas dig med glädje. För kollegan som uppskattar humor till kaffet. Jag är fortfarande i chocktillstånd över att du ens kan fundera på att överge dina trogna arbetskamrater. Men så ser jag mig om bland de församlade och plötsligt förstår jag dig helt och fullt.


Tack för stunderna med kollegor , vi har alla känt oss glada i ditt sällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg