måndag 14 december 2015

Bipolär typ 3

Mellan dessa korta depressiva eller maniska skov (1- dagar). Konstant stämningsinstabilitet mellan depressionerna. Kan förbättras med behandling.


Bipolär sjukdom typ 1. Båda tillstånden kan bli så allvarliga att du behöver vård på sjukhus.

När du får en kraftig mani kan du bli så överaktiv att du får svårt att sova, vilket ökar risken för psykos. Personer som drabbats av bipolär typ lider av svåra depressiva perioder framför allt. Det som däremot kännetecknar typ är att när personen får antidepressiva läkemedel går personen över i hypomani, vilket alltså inte sker vid vanliga depressioner. Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem.


Tillståndet brukar debutera mellan och års ålder, men stora variationer förekommer. Det är ungefär dubbelt så vanligt att debuten är en depression som att det är en mani. Det går inte helt att bota bipolär sjukdom men med rätt behandling går det att leva gott liv trots diagnosen.

Man brukar prata om att det finns två olika bipolära tillstånd: typ och typ 2. Grundkravet i ICD-är upprepade hypomaniska eller maniska skov. Om du upplever en akut manisk eller blandad period finns ett antal mediciner som kan hjälpa dig att återfå kontrollen över dina känslor och ditt beteende. Vilken typ av medicin som används beror på hur svåra dina symptom är, vilken typ av bipolär sjukdom du har och vad som har fungerat bra för dig tidigare.


De flesta provar då antidepressiva läkemedel som gör dem hypomana, det kanske var så läkaren kom fram till din diagnos? Typ III:or har ofta ett depressivt grundstämningsläge, d. Andel nya patienter som genomgått strukturerad diagnostik och klinisk bedömning. Andel patienter med bipolär sjukdom typ I som behandlas med litium eller annan stämningssta-biliserare. Olika typer av bipolär sjukdom. Typ är när du växlar mellan mani och depression, typ betyder att du växlar mellan hypomani och depression.


Om du misstänker att du eller någon annan har bipolär sjukdom ska du söka upp en. Upp till av alla européer kommer att få bipolär sjukdom någon gång i sitt liv, varav ungefär hälften kommer att utveckla bipolär sjukdom typ I. Jag har aldrig blivit hypoman utan att ha tagit antidepressiva. De flesta läkemedelsstudier har gjorts på bipolär sjukdom typ I och de nationella riktlinjerna är skrivna utifrån denna grupp.


Vad gäller riktlinjer för bipolär sjukdom typ II finns mindre evidens, och behandlare hänvisas till att följa riktlinjer för bipolär sjukdom typ I kombinerat med klinisk erfarenhet. Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom.

Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom. Skälet är att bipolär sjukdom, precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom. Diagnosen består i en längre utredning som görs av läkare. Det finns heller inga enkla test att göra för att ställa diagnos.


I första hand består diagnostiseringen i observationer av och samtal med patienten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg