onsdag 16 december 2015

Kärleken är tålmodig och mild

Kärleken är tålmodig och mild. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint.


Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den tror allt, hoppas allt och uthärdar allt. Men den vishet som kommer ovanifrån är först och främst ren, vidare fridsam, foglig och mild , full av barmhärtighet och andra goda frukter, fri ifrån tvivel, fri ifrån skrymtan.

Petrusbrevet 4:Och varen framför allt uthålliga i eder kärlek till varandra, ty kärleken överskyler en myckenhet av synder. Den glädjer sig inte över orättfärdigheten men har sin glädje i sanningen. Det betyder att den uthärdar allt. Om folk hånar eller talar illa om en eller blir arg på dig så uthärdar den allt detta. Den gör gott mot dem som gör ont mig dig eftersom den är tålig.


Och om jag har pro­fe­tisk gåva och känner al­la hem­lig­he­ter­na och har he­la kun­ska­pen, och om jag har all tro så att jag kan flyt­ta berg, men sak­nar kärlek , är jag ingen­ting. Och om jag de­lar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men sak­nar kärlek , har jag ingen­ting vun­nit. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen.


Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.

Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan förflytta berg, men saknar kärlek , är jag ingenting. Och om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men saknar kärlek , har jag ingenting vunnit. Motsatsen till att vara tålig är att vara otålig. Vi är väl alla otåliga ibland. Vem känner inte igen sig i att stå och vänta på en buss som är försena och känna frustrationen nästan rinna över?


Men Jesus är inte alls sådan. Och om jag gåve bort allt vad jag ägde till bröd åt de fattiga, ja, om jag offrade min kropp till att brännas upp, men icke hade kärlek , så vore detta mig till intet gagn. Paulus skriver att kärleken är tålmodig och mild. Då tänker jag på de goda föräldrarna som står ut med det bråkiga barnet, utan att brusa upp eller göra överilade handlingar.


I Indien är det inte bara kvinnor som går arm i arm utan även unga män. Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk. Uppslagsdelen behandlar ord och ämnen som antingen återkommer ofta eller kräver en utförligare förklaring. Och den har inte något uppslagsord ifall saken har behandlats i en not.


Skönt med en promenad och att det då var uppehåll. Ni prickade helt rätt. Visst är det så att många tänker på sig och sitt och tittar rakt fram.


Så mycket rädsla det finns och särskilt för det som kan kännas främmande och ovant. En optimistlåda kan pigga upp och likaså dessa ord som en kan göra dikter av och sätta upp på.

Den skickar sig icke ohöviskt, den söker icke sitt, den förtörnas icke, den hyser icke agg för en oförrätts skull. Den gläder sig icke över orättfärdigheten, men har sin glädje i sanningen. Störst av allt är kärleken !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg