onsdag 30 december 2015

Amerikanska ubåtar

Ryska militärfartyg kommer till Filippinerna samtidigt som spänningen ökar kring Sydkinesiska sjön. Men framför allt expanderar nu Kina långt ut i Stilla havet. Det väcker oro i USA eftersom Kina anses hota de amerikanska ubåtar som är helt avgörande vid en konflikt. De första amerikanska kärnvapenbestyckade ubåtarna togs i bruk i början av 60-talet.


För att dessa ubåtar skulle kunna nå och träffa sina mål i Sovjetunionen utan att upptäckas och sänkas av fienden är det enda rimliga att Skagerack var deras viktigaste operationsområde.

Missilerna måste flyga över Sverige. Och det är när ubåtarna går upp till ytan och det går att fånga periskop eller master på radar som de brukar upptäckas, förklarar Jonas Haggren vid första ubåtsflottiljen. Den sägs ha sänkt amerikanska fartyg, bland annat hangarfartyg, i olika övningar. Tidigare hemligstämplade dokument som SVT tagit fram visar att han lät amerikanska ambassaden se kommissionsrapporten innan den presenterades för svenska folket. Bildt var själv med i kommissionen som pekade ut den andra supermakten, Sovjet, för att skicka in ubåtar på svenskt vatten, utanför en av marinens hemligaste baser.


Ubåten betecknas i Nato som i Typhoon-klassen och är med sina 1meter längre och större än någon annan ubåt. Utöver Dmitri Donskoi har den ryska flottan även två systerfartyg i reserv.

Typhoon- ubåtar är kända för att vara några av de mest tysta i neddykt tillstånd och spelar bland annat en central roll i boken och filmen Jakten på Röd oktober. Ohio-klassen är en kärnvapenbestyckad atomdriven strategisk ubåt konstruerad av USA. Ubåt , kortform av undervattensbåt, är ett fartyg som kan färdas helt under vattenytan.


De flesta ubåtar tillhör olika örlogsflottor, men det finns även en del mindre ubåtar för civilt bruk, samt narko- ubåtar för smuggling. Termen ubåt är en militär förkortning men har även i vardagligt språkbruk blivit den mest använda termen. En amerikansk ubåt lastad med tomahawkmissiler anlände till Sydkorea samtidigt som världen oroar sig för ett nytt nordkoreanskt missil- eller kärnvapentest. Den amerikanska ubåten USS Michigan anlöpte hamnen i staden Busan i Sydkorea tidigt på tisdagen finsk tid. En ubåt har identifierats i Hårsfjärden.


Ett år senare pekar Palme ut Sovjetunionen som ansvarig för incidenten, men samma ubåt släppte ut grön markeringsfärg då den skadats av svenska sjunkbomber. Amerikanska medier meddelar att ubåtens identitet är hemligstämplad. Grön färgmarkering var typisk för västliga ubåtar i nöd. Han menar att det inte råder något tvivel om att det är ryska ubåtar som Sverige i ett eventuellt skarpt läge kommer att jaga. Ryssarna får gapa och svälja Att Sverige och Finland får möjlighet att ta hjälp av amerikanska flygplan försvårar enligt Frisk ryssarnas möjlighet att kränka ländernas vatten.


Den svenska ubåten ”Gotland” lurade skjortan av den amerikanska flottan. US Navy hyrde under ett år ”Gotland” med besättning för att öva med den. I Östersjön har våra ubåtar full koll och lyssnar på upp till landmils avstånd.

Kan vi öva mot stora styrkor? Hur logistikförsörjer vi en ubåt på andra sidan jorden? Det var ett bra erfarenhetsutbyte. Vi lärde oss mycket av varandra när det gäller teknik. En nödsignal, en grön färgmarkering, sändes upp till vattenytan en timme senare.


Hydrofonisten Rolf Andersson registrerade hamrande och. Det gavs order om eldförbud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg