torsdag 24 december 2015

Konflikthantering i professionellt lärarskap sammanfattning

Konflikthantering i professionellt lärarskap sammanfattning

Utifrån socialpsykologisk och pedagogisk forskning får man i denna bok grundläggande kunskaper inom kommunikation och konflikthantering. Varje kapitel avrundas med en sammanfattning och diskussionsfrågor. Nyckelord: skola, konflikthantering , konflikthanteringsmodeller, pedagoger, läroplan 1. Rätt hanterade konflikter på jobbet kan leda till utveckling av arbetssätt och relationer. Lär dig förstå en konflikt, och grunderna i konflikthantering. Konflikthantering i professionellt lärarskap innehåller såväl teoretisk som erfarenhetsbaserad kunskap och kan ses som en orientering i kunskapsfältet.


Författarna utgår ifrån förhållningssätt som stämmer väl överens med den dialektiska kunskapssyn och det värdesystem som finns inskrivet i skolans och förskolans uppdrag. Fem av bokens nio kapitel behandlar centrala perspektiv på och teorier om konflikter och konflikthantering. Vid konstruktiv konflikthantering undersöker vi alla parters uppfattning av situationen och identifierar deras önskemål och behov.


Förvånande ofta kommer du att märka att roten till problemet inte alls ligger i medarbetarnas personkemi utan snarare i dåliga arbetsstrukturer som motstridande rollbeskrivningar eller otydligt ledarskap. Detta är klart, tydligt och ett tecken på starkt coachande ledarskap där individen inte blir påhoppad. Med största sannolikhet kommer personen att komma till nästa möte minuter innan det startar. Samma sak bör göras för att kommunicera konsekvenserna av deras beteende.


Sammanfattning Denna kvalitativa studies syfte är att synliggöra lärares perspektiv och arbetssätt gällande konflikter och konflikthantering. Uppsatser om PROFESSIONELL KONFLIKTHANTERING. Nyckelord: Konflikt, konflikthantering , kommunikation, lärande, förskola, förhållningssätt 1. Abstract Konflikter är någonting som alltid kommer att följa oss i livet. Vi har genom vår genomförda studie inhämtat kunskap om hur viktigt arbetet med konflikthantering är.


Hon arbetar dagligen med konflikthantering och har arbetat för att ämnet konflikthantering ska ingå i lärarutbildningen på alla nivåer. Birgitta Friberg är adjunkt vid yrkeshögskolan i Göteborg och arbetar även hon med konflikthantering. Sammanfattning Vårt syfte med den här studien är att ta reda på hur pedagogerna på en förskola hanterar konflikter mellan barn i både ute- och innemiljö. Intresset för ämnet konflikthantering började när vi under vår verksamhetsförlagda tid (VFT) har uppmärksammat att konflikter förekommer dagligen barn emellan. Värderingsförmåga och förhållningssätt.


Sammanfattning : Bakgrund: Konflikter är ett fenomen som förekommer i alla kontexter där individer integrerar med varandra. Konflikter har alltid funnits men synen på konflikter samt hur det hanteras har förändrats genom tiden. Skilj på konflikthantering och konfliktlösning. I ett professionellt ledarskap skall du lära dig att skilja på konflikthantering och konfliktlösning. Konfliktlösning är att se till att alla parter tycker att allt är bra.


Att man med glädje går till jobbet. Att bregreppsliggöra konflikt och konflikthantering i skolan. A: (Red) Skolans konflikter. Lund: Studentlitteratur. En serie på tre titlar från det internationella projektet DRACON, Drama and Conflict Management.


Konflikthantering i professionellt lärarskap sammanfattning

Kursen behandlar teman som sociala relationer, gruppdynamik, ledarskap och konflikthantering. Dessa teman problematiseras och konkretiseras samt sätts i relation till läraryrket, skola, lärande och yrkesliv. Olika ledarskapsteorier belyses, med huvudsakligt fokus på pedagogiskt ledarskap. Vi utformade tre forskningsfrågor som har legat till grund för att besvara syftet.


Studien bygger på en kvalitativ forskning där vi valt att intervjua fyra verksamma lärare. Det innebär i sin tur att tiden för lärande ökar. Hur ska då en lärare hantera de konflikter som uppstår i skolan så att de kan bli goda lärandetillfällen? För många är det något av en chock att upptäcka hur stor del av arbetet som går åt till konflikthantering.


Konflikthantering i professionellt lärarskap sammanfattning

Gedigna insikter om och kunskaper i konflikthantering i professionellt lärarskap är därför en nödvändig kunskap för alla som arbetar i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg