torsdag 17 december 2015

Gulagarkipelagen sovjet

En sådan debattör är Mario Sousa, som skrivit Sanningen som kom bort - Den påstådda historien om miljontals fångna och döda i Stalins Sovjetunionen, där det bl. Tillkomst, publicering och mottagande. Trots detta stannade många människor kvar, eftersom de inte hade något kvar att återvända till.


Gulagarkipelagen för nybörjare Häromdagen var jag och hörde på Anne Applebaum som skrivit en bok om Gulag, det sovjetiska lägersystemet. En mycket välskriven bok, den tjockaste, mest fullständiga och senaste i sitt slag, och som egentligen inte innehåller någonting jag inte redan visste. På Forum för levande historias webbsida finns massor av elevanpassat material som fokuserar på kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Här hittar du information om dessa brott.


Han sålde ut Sverige till Sovjet Redan under andra världskriget började säkerhetstjänsten misstänka Stig Wennerström för spioneri, främst för tyskarnas räkning. De som bekämpar godtyckligt polisförtryck i Sovjet genom att påstå att det är det oundvikliga resultatet av den socialistiska Oktoberrevolutionen förbiser oundvikligen denna andra aspekt av den sovjetiska verkligheten, som just har skapat den materiella grunden för en blomstrande verklig sovjetdemokrati om byråkratins makt krossas. När tyskarna invaderade Polen flydde ungefär 300.


Gulagarkipelagen sovjet

Polen som samtidigt invaderades av Sovjet. Efter kriget hade enligt uppgift ungefär 180. Möjligen syftar ryktet på de sovjetiska judar (vitryska, ukrainska och ryska) jag nämnde ovan, som förflyttades längre österut. Enligt de borgerliga mytomanerna skulle historierna om de tiotals miljoner döda i Stalins Sovjet bekräftas den dag man öppnade arkiven för forskning. Sovjet är kontrarevolutionär och att, när allt kommer omkring, yttrandefriheten måste ”kontrolleras” för att undvika att det dyker upp ”två, tre, många Solzjenitsyns” – med eller utan talang.


Det skulle krävas en lång bok för att i detalj vederlägga Solzjenitsyns förtal av Oktober-revolutionen. Värt att notera är att nazisterna eller bolsjevikerna inte var några nationalister – de var imperialister. Sverige Sovjetunionen Sovjet Gulagarkipelagen Klaus Bernpaintner Jesper Bleeke Alexandr Soljenitsyn 114: Likheter mellan Sverige och Sovjetunionen by Radio Mises is licensed under a Creative Commons License.


Vi kämpar inte mot enskilda individer. Vi utrotar borgerligheten som klass. Under förhöret är det inte nödvändigt att leta efter bevis som bevisar att de anklagade motsatte sig sovjeterna genom ord eller handling. Den första frågan du bör ställa honom är vilken klass han tillhör, vad är hans ursprung, hans utbildning och yrke. Det var ändå många av flyktingarna som var patriotiska och ville hem till Sovjetunionen för att bygga upp landet efter kriget.


Men väl hemma mötte många en dyster framtid. Vissa skickades till arbetsläger i Gulagarkipelagen , andra kom undan lite lättare men hade svårt att hitta arbete eftersom de hade stämplats som desertörer. Lika många dömdes till tioåriga fängelsestraff i den sovjetiska Gulagarkipelagen. Bara en bråkdel överlevde.


Gulagarkipelagen sovjet

Den stora terrorn genomfördes i hemlighet. De anhöriga informerades inte. De som sköts i massmord eller fördes till Gulag bara försvann. Så var fallet till exempel med poeten Anna Achmatovas man. Om en medborgare i Sovjet ägde eller hade till hands någonting som stred mot sanningen partiet basunerade ut var det vanligt att han eller hon självmant förstörde det.


Alla visste hur lätt man kunde få ett besök av KGB, och då fanns det risk till att inte bara man själv utplånades utan att stora delar av ens familj rök med. KGB after being approached by a scientist wanting him to smuggle secret information out of the Soviet Union. Varje vittnesbörd från en som överlevt Gulagarkipelagen är viktigt. Det är viktigt som dokumentation av villkoren i den sovjetiska övärlden av fängelser och arbetsläger. Men det är viktigt också som källa till kunskap för nya generationer.


Gulagarkipelagen sovjet

Detta hände i en tid som inte ligger mer än en knapp mansålder bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg