tisdag 5 november 2019

Vandring i samariaravinen

Dagsvandringar med bekvämt boende. Klättra och vandra i Chamonix. Få ut det mesta av varje ögonblick på resan. Slipp krångel och boka i förväg.


Hitta de bästa upplevelserna, turerna och aktiviteterna för din resa med GetYourGuide. Terrängen i ravinen är grov, stenig och ojämn och vandringen lämpar sig inte som har problem med hjärtat eller för gravida kvinnor.

Gå ner i den km långa, gånger 1meter breda och upp till 7meter djupa ravinen. Utforskningen kommer att ta mellan och timmar. Med gäckande, mytomspunna djur lurande i terrängen och havet hägrande i fjärran. Den är cirka kilometer lång och det gör den till en de längsta ravinerna i Europa. De sista tre kilometerna av vandringen tillhör inte nationalparken.


Samariaravinen så finns tips och inspiration här. Ladda batterierna med en frukost här, innan du börjar din vandring. När det kommer vandringsresor är Kreta ett mycket populärt resmål, och ön bjuder på en svårslagen kombination av vackra utsikter och sol och bad.


En vandring på Kreta börjar ofta på hög höjd och slutar vid en fin stran där det finns möjlighet att bada och äta lunch med fin utsikt.

Efter nästan kilometers vandring i de mest fantastiska miljöer kommer en av vandringens höjdpunkter, Järnportarna. Här på det smalaste stället reser sig bergssidorna lodrätt upp 4meter med endast tre meters mellanrum – det är samtidigt obeskrivligt vackert och fascinerande. Den mest berömda delen av ravinen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna upp emot 5meter höga.


Jag vill dock varna för att flera beskrivningar antyder att vandringen är relativt enkel. Att vandra hela sträckan är mycket krävande med branta nerförsbackar och ojämn och stenig terräng. Bra vandringsskor är ett måste och vana från tidigare vandringar. Vår grupp hade nöjet att göra vandringen med en duktig guide från Temaresor. Omalos i hjärtat av bergskedjan Lefka Ori.


Under vandringen fick vi därför en utmärkt guidad vägledning! Att gå från Agia Roumeli till HorasFakion är en bra vandring med möjlighet att stoppa i Lotro om man vill vandra kortare sträcka. Det finns bra pentionat i de flesta byar utmed vägen.


För tjugo år sedan var jag där med min mormor – en utflykt som blev lite mer äventyrlig än vi hade tänkt oss. Kort vandring till det turkiska fortet på en höjd ovanför byn. Vandringen tar oss sju timmar med flera fika- och drickastopp. Det är andäktigt tyst och majestätiskt. När vi är framme i Agia Roumeli på kvällen tar vi båten till Chora Sfakion och därifrån bussen tillbaka till Chania.


Vandring i Valdres kan kombineres med andre udendørsaktiviteter såsom cykling, fiskeri, ridning og hundeslæde. Efter två kilometer nedför längs sicksackande stigar, blir det mer lättvandrat.

Under vintermånaderna finns det bäckar och strömmar som rinner genom ravinen som kan vara farliga för vandrare. Om man inte är tränad eller van vid vandring kan man finna turen ganska tung och träningsvärk kan bli kännbar i flera dagar efteråt. En synnerligen varm, lång och ganska stökig kanjon som vida överstiger vad charterturister normalt anses kunna fixa fysiskt. Det bergiga landskapet gör att alla buss- och bilresor tar mycket längre tid än man kan tro.


Men bergen gör också att det finns många spännande stigar för dig som gillar cykling eller vandring. Europas längsta kanjon, säger reseledaren, vilket inte är sant. Buss från Chania till Xyloskala, där vandringen börjar, tar en timme. Hemresan går via båt och buss från Hora Sfakion.


Man går ravinen lätt på den utmätta tiden som resebyråerna har, men för mig är vandringen så mycket mer, botaniserande, fotografering etc. Då blir det svårt att hinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg