fredag 29 november 2019

Rwanda folkmord

I samverkan med UR uppmärksammar vi 25-årsminnet av folkmordet i Rwanda. De ansvariga för detta blodbad anses främst vara hutuer, ledda av det kristdemokratiska regeringspartiet MRN och hutunationalistiska milisgrupper som stöddes av ledande personer inom regeringen och militären. Milisgruppen Interahamwe beväpnade sig och planerade noggrant inför det kommande folkmordet i Rwanda. När folkmordet inleddes återupptog RPF kriget mot Rwandas regering. Rwanda föll ihop i inbördeskrig och folkmord.


Att granne kunde ta död på granne.

När jag möter människor och hör deras historier så är det svårt att ta in det, säger säkerhetsexperten Dag Bohlin och skakar på huvudet. Rwandas ekonomi var på fallrepet, arbetslösheten hög och president Juvénal Habyarimana var politiskt försvagad. Efter folkmordet gjorde FN ett antal åtgärder, bland annat gjorde de en plan för att förhindra framtida folkmord och de har även en specialrådgivare vars uppgift är att rapportera till säkerhetsrådet om någon region kan vara hotat av ett folkmord. Och västvärldens delaktighet, dess underlåtenhet att ingripa och att informera om vad som hände, är en av förra århundradets största skandaler. Det menar Linda Melvern, journalist, författare och en av deltagarna vid ett seminarium som arrangerades i Stockholm år efter folkmordet.


Folkmord till följd av etniska eller etnopolitiska konflikter – massmord på vissa grupper i samband eller som följd av självständighet efter kolonialism – till exempel folkmordet i Rwanda. Folkmord på minoritetsgrupper – till exempel förintelsen, folkmordet på armenierna, och enligt vissa, Kinas övergrepp mot tibetaner. Idag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten.

SvD:s Gunilla von Hall var där. Varningssignalerna hade nått både FN, USA, Frankrike och Belgien, men ingen agerade. Följ ämnet och håll dig uppdaterad om Rwanda.


Great Lakes Region i mellersta delen av östra Afrika, inklämt mellan Kongo-Kinshasa (f.d. Zaire) i väster, Burundi och Tanzania i söder och öster, samt Uganda i norr. Bakgrunden till folkmordet var en etnisk konflikt mellan majoritetsfolket hutu och minoriteten tutsi. Man bad om vapen för att ingripa. Men förslaget avböjdes eftersom många länder ansåg att man inte skulle involvera sig i vad som hände i landet.


Men fattigdomen är fortfarande utbredd och utmaningarna är särskilt stora för barn och kvinnor. Hans död blir en förevändning för att inleda ett folkmord. Nu följer hundra dagar av obeskrivliga grymheter då tutsier förföljs och slaktas av hutuer.


Allt sker inför ögonen på en hel värld som väljer att blunda. I övrigt domineras de västra delarna (av 1ord) Befolkning. Det finns tre folkgrupper, nämligen hutu, tutsi och twa. Det har diskuterats flitigt om detta ska räknas som ett folkmord. Men vi vet att när Europas stormakter ville dela upp Amerikas naturtillgångar och göra kontinenten kristen dog miljoner människor i sjukdomar, i slaveri, i krig och utrensningar.


Vissa forskare menar att det kan handla om så många som hundra miljoner döda. Presidentens död blev startskottet för folkmordet i Rwanda.

Uppskattningsvis två miljoner hutuer flydde då till grannländerna eftersom de fruktade repressalier. Svaren får vi av dem som upplevt folkmordet , de som fötts efter folkmordet och de svenskar som varit en del av arbetet med att få landet att läka. På bara tre månader dödas nästan en miljon människor. Hur många dog egentligen?


Har forskarna kommit fram till vem eller vilka som var skyldiga? Vi vet inte hur många som dog. Världens händelser - Folkmordet i Rwanda. Hon berättar om sina upplevelser och flykten till Sverige. Konflikten mellan Hutu och Tutsi sätts i ett sammanhang och kopplas bak till koloniseringens dagar.


Dessutom belyses FN:s roll vid konflikten med bilder från nyhetsarkivet. Deras länder har också gjort det, bildligt talat. Oavsett om man läst den eller ej bör man nu läsa uppföljaren, Pappas blo som skildrar ett återbesök i landet och framför allt fokuserar på de barn som föddes under och efter folkmordet och som nu är unga vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg