onsdag 20 november 2019

Tillgänglighet tröskel

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Jämför pris byggvaror. Hitta rätt produkt till rätt pris.


Material och utrustning för fönsterrenovering, bygg, ventilation, tätning, fogning m. Bästa butikerna online! Det finns krav på dörrar och tillgänglighet.

Det handlar om att många dörrar, till exempel dörrar till huvudentréer till bostadshus ska ha en passage som gör det möjligt att passera med rullstol och att de ska vara lätta att upptäcka för personer med nedsatt orienteringsförmåga. Enligt BBRska en tröskel vara så låg som möjligt och Bygg ikapp sätter mm som max höjd. Tillgänglighet Tröskelhöjd. Den gamla standarden på mm gäller alltså inte längre. Huvudsakligen handlar det om fria öppningsmått och trösklar.


Falsad tröskel används om man vill ha tät anslutning mellan dörrblad och tröskel. Badrumströskel Badrumströskel för uppvik av plastmata eller tätskikt under klinkergolv. Ger ventilationspringa under dörrbladet.

Standard är ek men tröskel kan även fås i valnöt, bok, ask och mahogny. När det finns krav på tillgänglighet använder man vanligtvis antingen gummitröskel eller tröskelplatta i kombination med släplist, alternativt mekanisk tröskel. Men vilket är egentligen bäst?


På grund av skärpta tillgänglighetskrav är vår falsade hårdträtröskel (G- tröskeln ) i många fall för hög då den är mm hög. Utformningskrav om tillgänglighet tas upp till prövning i samband med bygglovet. För åtgärder som inte kräver bygglov gäller i stället att utformningskraven bedöms inför startbeskedet.


Tekniska egenskapskrav om tillgänglighet hanteras vid det tekniska samrådet och startbeskedet. Trösklar och nivåskillnader Trösklar och nivåskillnader är ett elände för den som inte har full rörlighet. Trösklar kan ofta tas bort helt, och om de ska vara på sin plats, kan de monteras så att de lätt kan tas bort igen. Det ökar möjligheterna att ta sig runt i huset. Nivåskillnader är ett annat aber.


Vid uppförande finns tillgänglighetskrav på bostäder i flera plan i BBR avsnitt 3: både som utformningskrav och tekniska egenskapskrav. En tröskel är ett exempel på tekniskt egenskapskrav på tillgänglighet och passagemått genom en dörr är ett exempel på utformningskrav på tillgänglighet. Här ger vi en översikt av vad som kan räknas som enkelt avhjälpta hinder och vem som ska ses som ansvarig. Reglerna i sin helhet finns i Boverkets föreskrifter. Inomhusmiljö: trösklar mindre än centimeter, dörrbredd minst centimeter, minsta bredd på kommunikationsväg 1centimeter delvis begränsad till centimeter vid pelare.


Kraven på tillgänglighet har succesivt skärpts. Som följd har även problemen med fukt ökat vid framförallt balkongdörrar.

I en rapport föreslås nu en särskilt utformad tröskel som man hoppas branschen kan enas om. Att det som redan inns – beintliga miljöer eller tekniska lösningar som redan är utvecklade – kontinuerligt förbätt ras avseende tillgänglighet och användbarhet. Vid ombyggnad godtas större nivåskillnader. Trösklar - inga trösklar utföres invändigt ( undantag våtrum ). Entrén ska vara utan tröskel eller tröskel som är högst mm hög och avfasad.


Hiss (om aktuellt) Hissen ska rymma en rullstol och medhjälpare. Utanför hissen ska det finnas en vändyta som är minst x meter. Detta förutsätter att underlaget är jämnt och fast, att man kan ta sig fram utan att passera branta lutningar, trappor, höga trösklar , trånga passager och tunga dörrar.


Mindre avvikelser från föreskrifterna i denna författning Byggnadsnämnden får i enskilda fall medge mindre avvikelser från föreskrifterna i denna författning. Genom kunskap om problemet och genom att bygga ”rätt” från början går det att med enkla medel göra utrymningsvägarna tillgängliga för de flesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg