måndag 18 november 2019

Spackla väggar

Spackla väggar

Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris byggvaror.


Spackla väggar

Spackla gips för att få en slät yta innan väv-sättning, målning eller tapetsering. Tak och vägg spacklas på samma sätt. Laga större skador på gipsen med gipsbruk, låt torka och slipa av, innan du börjar spackla. Så spacklar du din vägg ‒ steg för steg. Innan du börjar spackla din vägg ska du kontrollera att väggen är rengjord från lös puts och att mindre hål har punktspacklas.


Därefter kan du rengöra väggen om den är väldigt smutsig. När du drar ut massan blir det alltid lite över. Att spackla utgör en väsentlig del i grundjobbet och detta ska vi titta lite närmare på här. Varför spacklar man och - framförallt - hur gör man det? Man spacklar för att slippa en massa hål, skarvar och sprickor i väggen som ska målas och för att få en jämn yta att applicera färgen på.


Låt torka och spackla ytterligare en gång om ojämnheterna och hålen är stora. Slipa spacklet när det har torkat och borsta bort slipdammet. Nu har du en jämn och fin yta att tapetsera eller måla på. Se gärna vår film Spackla tapetserad vägg så får du ytterligare steg för steg-instruktioner. Hur ser underlaget ut?


Ta bort allt som sitter löst. Spackel väljer du efter ytans struktur. Så här spacklar du för ett hål. När tavlor, hyllor och vägglampor är nedtagna inför en flytt finns det spik- och borrhål kvar.


Hålen ska spacklas igen för att besiktningen ska bli godkänd. Om du har använt plastplugg ska du först ta bort dem innan du spacklar igen hålen. Ibland kan pluggarna sitta hårt.


Utrymmet ska spacklas igen så det krävs att du lägger på rejält med massa. Dra spackeln nerifrån och uppåt. Det är svårt att spackla hela försänkningen på en gång så du kan gärna dela den i två delar. Dra först fast spackelmassan på den nedre delen av väggen och gör sedan likadant på den övre delen. Det gäller för dig att upptäcka de skavanker väggen har och bestämma vad du ska göra åt dem.


Spackla väggar

Målet för undersökningen är att skapa förutsättningar för ett absolut jämnt målningsunderlag. Om underlaget är av trä ska du spackla igen knastar och slipa ner ådring som kommer att ”lyftas fram” av den nya målningen. Innan du målar bör du spackla väggar och snickerier för att få bort alla ojämnheter. Om det är många skador och sprickor i väggen är det klokt att bredspackla. Läs mer om hur du gör hos Beckers Färg.


När du satt upp gipsskivor på en vägg behöver du spackla skarvarna för att de inte ska synas efter målning. Det är ett roligt och tillfredsställande jobb när man fått in tekniken, men det kan vara lite klurigt i början. När spacklet har tolkat är det dags att slipa hela väggen så att ytan blir helt jämn. Glöm inte att andningsskydd mot slipdammet. Använd förlängningsskaft.


Om väggen fortfarande är ojämn kan du behöva spackla en gång till. Avsluta med att borsta bort allt slipdamm från väggen och dammsug noggrant på vägg och golv. Det tar sin tid att spackla igen alla hål och jack i väggar och tak innan du ska måla, men det är värt besväret. För när du väl har gjort ett bra förarbete och skapat ett helt plant underlag blir det mycket lättare att få ett perfekt resultat när det är dags att måla.


Så, vad ska jag spackla med? Det är inte så att väggen är speciellt fuktig, men den är inte helt torr heller, så spacklet måste kunna andas samt tåla lite fukt. Avslutningslist mot ojämna väggar : Om man behöver göra en anslutning mot en mycket ojämn vägg , t. Att bredspackla innebär att spackla hela väggarna från golv till tak. Det kan vara svårt att få en jämn yta om det är stora områden som behöver spacklas och om du inte har stor vana av bredspackling.


Det är viktigt att använda rätt redskap, rätt sorts spackel och spackelskrapa (spatel) för att få ett bra resultat. Lätt Rull är vår senaste nyhet. Ett färdigblandat smidigt lätt rullspackel för skarv- och bredspackling av väggar och tak inomhus.


Den smidiga konsistensen gör att spacklet är mycket lätt att fördela ut över ytan med hjälp av en roller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg