På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Vem ärver vad av vem ? Oavsett i vilket skede i livet du befinner dig finns det anledning att fundera över vem som tar över de tillgångar du lämnar efter dig när du avlider. Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma. De tillgångar (och skulder) som den avlidne lämnar efter sig och som de efterlevande ska få ärva , kallas för dödsbo.
Ibland kan det finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation.
Efterlevande make ärver med andra ord även enskild egendom med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att egendomen går tillbaka till den avlidne makens arvingar efter bådas bortgång. Om make inte ska få rätt att ärva enskild egendom måste detta framgå av ett testamente.
Kan man ärva skulder vid dödsfall ? Det är en fråga vi får ofta. Alla som ärver en avliden är automatiskt delägare i dödsboet. Och eftersom det är dödsboet som är betalningsskyldigt för alla skulder är man orolig för att man ska bli personligt betalningsskyldig.
Men i Sverige har vi en lag som säger att man inte kan ärva skulder.
Om du vill ändra din tjänstepension och teckna eller ta bort skydd vid dödsfall kan du ansöka om det hos ditt tjänstepensionsbolag. För din tjänstepension har du större frihet att välja vilken eller vilka av dina efterlevande, det vill säga make, sambo eller barn som ska få utbetalning från din tjänstepension om du dör. En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. I första hand är det den avlidnes bröstarvingar (barn, barnbarn och så vidare) som ärver.
Om något av barnen har dött tidigare (eller avstår från sin rätt att ärva ) ärver hans eller hennes barn. Varje gren får lika stor lott. Till exempel: En person dör och efterlämnar en son och en avliden dotters två barn (den avlidnes barnbarn.). Jag undrar lite hur de enskilda egendomen delas upp vid dödsfall när det finns särkullsbarn samt gemensamma barn inblandade. Kvar i familjen finns fru, två gemensamma barn samt ett särkullsbarn.
Ett annat motiv var att det skapats starka sociala och ekonomiska band mellan makarna under deras samlevnad vilka inte helt ska brytas vid en av makarnas bortgång. Reglerna som gäller idag. I Sverige finns det inga regler som ger en sambo rätt att ärva den andre sambon efter dennes bortgång.
Moderna familjer, vem ärver vad vid dödsfall ? Nu har hon gått bort och jag undrar vem som ärver vad? Vad ärver hennes nya man och vad ärver min man. Enligt svensk lag ärver man inte skulder.
Då infördes EU-regler som innebär att det är lagen i det land man bor i som styr. I vissa fall kan det innebära att skulder kan ärvas. Du kan hitta mer information om detta på den europeiska juridikportalen.
Arvskifteshandling om fler ska ärva. Om det finns flera arvingar ska du dokumentera vem som ska ärva va i en så kallad arvskifteshandling. Du kan skriva arvskifteshandlingen på egen hand eller anlita en annan person eller jurist.
Det finns en vanlig missuppfattning att man inte ärver en make eller makas enskilda egendom. Ett dödsfall kommer oftast överrumplande och det är inte lätt att då tänka klart på vilka avtal och tjänster som behöver sägas upp efter den avlidne. Här är några av de vanligaste avtalen man bör kontrollera: Myndigheter.
Egendomen blir enskild antingen genom äktenskapsföror genom föreskrift i gåvobrev eller testamente. Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning. Sambolagen vid dödsfall. Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död.
Han har barn sedan tidigare. Jag har en fundering hur detta blir. A är vid dödsfallet gift med B och de har gemensamt två omyndiga barn.
A har fått huset de bor i som en gåva och det finns gåvobrev där det står att det är en enskild egendom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.