onsdag 8 februari 2017

Hur skriver man en argumenterande text

När man skriver ett arbete är det viktigt att man skriver med egna ord. Om man inte gör det så är arbetet en kopia av den text man läst. Man ska alltså återge det viktigaste i en text , med sina egna ord. Här visar och förklarar jag hur du ska skriva en argumenterande text , ett svar på en insändare. HUR skriver man på D-kurs?


Tonen i texten ska vara saklig.

Inga fula knep eller personangrepp. Var tydlig med vad du anser i motsats till vad andra anser. Avslutning En avslutning på en argumenterande text kan se olika ut beroende på hur lång texten är. Huvudregeln är att göra en kort sammanfattning av de argument du fört fram och att upprepa tesen! Exempel på hur en argumenterande text kan skrivas Argumenterande text - denna text skrevs när eleven gick i årskurs åtta.


Jag vill att ni ska titta närmre på denna text och även komma med förbättringsförslag. Läs texten ovan, som är blåmarkera och diskutera frågorna nedan i era grupper. En akademisk text har ofta ett ganska komplicerat innehåll och kräver ofta ganska mycket av läsaren.

Ett sätt att underlätta förståelsen av texten är att använda sig av metatext. Metatext är ” text som handlar om själva texten ”, som talar om hur texten är uppbyggd eller hur de olika delarna förhåller sig till varandra. Så du ska skriva en akademisk text ? Här på Skrivguiden får du vägledning i att skriva till exempel uppsatser, referat, litteraturöversikter, rapporter och vetenskapliga artiklar.


Ett avsnitt tittar närmare på hur du kommer igång med ditt skrivande och skrivprocessens olika delar. Hur skriver man en resonerande text ? Argumentation Ett argument är ett skäl, en anledning till att man har en viss åsikt. Det talar om varför man tycker som man gör. Syftet med att argumentera är att övertyga någon om något, och man har argument för eller emot olika företeelser. En argumenterande text som man kan använda som exempel för att visa eleverna hur en sådan kan se ut.


Till vår hjälp har vi skrivmallar. Texten skriver vi steg för steg. Den gemensamma texten kommer jag sedan att skriva rent och alla kommer att få varsitt exemplar att ha som modelltext. Syftet med detta är att ni ska få se själva processen att ställa samman en text och en produkt som liknar det ni själva ska skriva. Det är lätt att hitta argumenterande texter i en dagstidning.


Där finns allt från korta insändare till längre debattartiklar och tidningens egen debatt, ledaren. Släpp in dina elever i den aktuella debatten! Läs insändare, gå igenom hur de är uppbyggda och hitta spännande, roliga och viktiga ämnen att argumentera utifrån.

I din argumenterande uppsats bör du kunna visa att du kan skilja på andras tankar och dina egna. I ert fall handlar det om att hänvisa till någon av texterna i texthäftet. En debattartikel ska inledas med en tes, där läsaren direkt får veta vad din artikel handlar om. I tesen förklarar du din ståndpunkt i frågan du valt att skriva om. Det är huvudsyftet till hela din debattartikel och du kommer att ägna hela texten åt att övertyga läsaren att du har rätt.


En krönika är en argumenterande text , men den kan skrivas väldigt fritt. Du kan till exempel gärna använda stilistiska medel som metaforer och liknelser, men gör det bara om det hjälper dig att få fram ditt budskap. Tänk alltid på att anpassa språket efter läsaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg