onsdag 15 februari 2017

Utebliven mens träning

Utebliven mens träning

Pröva våra prisvärda tillskott! Fri frakt av beprövad hälsokost. Läs mer om mens och allt omkring det. Ta del av information och tips på Libresse. Om utebliven mens vid träning – läsarfråga.


Jag har fått upp ögonen för dig och börjat följa dig i sociala medier. Du verkar vara väldigt klok och ha en sund syn på kost och träning , därför skulle jag vilja be dig om råd och vore tacksam för tankar och tips från dig. Nu har ej alla med utebliven mens denna diagnos men jag har haft problem med min mens hela mitt liv. Utebliven mens brukar kallas för ”amenorré” på medicinskt språk.


Man brukar skilja på oregelbunden och utebliven mens. När man har oregelbunden mens innebär det att tiden mellan menstruationerna är under dagar eller över dagar. Vid utebliven mens kommer mensen inte alls vid en eller flera månader.


Tycka vad man vill om mens , men att blöda regelbundet kan vara ett kvitto på att kroppen mår bra och är frisk. Mycket träning orsakar inte utebliven mens. Det finns ett speciellt namn för det här när mensen försvinner vid diet och träning och det är idrottsamenorré. Vad man tror är att detta orsakas av bristfälligt näringsintag mer än att den är orsakad av träningen i sig eller förlåg kroppsvikt. Kroppen reagerar med utebliven mens pga stressen du utsätter din kropp för.


Var längesen jag läste embryologi nu, men har för mig att det är den kontinuerliga extra tillförseln av kortisol som hämmar utsöndring olika hormoner som t. Glesa vanligen oregelbundna menstruationer (oligomenorré) med cykellängd mellan dagar och månader. Orsaker till utebliven menstruation och glesa menstruationer: Graviditet. Hypotalamusdysfunktion: viktnedgång, anorektiskt beteende, hård fysisk träning , kostförändring, stress. Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) (se Janusdokument). Mens är ett tecken på att kroppen mår bra.


Utebliven mens träning

På denna sida hittar du information om mens , mensvärk, ägglossning, preventivmedel och mensskydd. Förutom den uteblivna mensen kan amenorré även ge upphov till svåra smärtor i bäckenet och ryggen. Malin Söderberg: Hej Sandra, det är inte bra att vara utan mens pga intensiv träning. Forskningen visar att utebliven mens hos elitidrottare orsakar benskörhet vilket inte går att reparera och därför bör den som råkar ut för det ändra sin träning och se över sitt näringsintag så att mensen återkommer så snart som möjligt.


Varför kan mensen försvinna om man tränar för mycket? Om du har det eller vet något om det, skulle du inte kunna skriva ett inlägg om det då? Jag tror att det är fler än jag som har det och kanske även att det är många som har det utan att veta om det ifall man t. Ibland kan mensen vara sen och en av orsakerna är att du kan vara gravid. Däremot måste inte utebliven menstruation bero på graviditet, det kan ha andra förklaringar.


Men om du har haft oskyddat sex borde du ta ett gravidtetstest. För att du ska bli helt säker på om du är gravid ska du genomgöra ett graviditetstest. I vårt välsorterade utbud av graviditetstes av hög kvalitet finns bland annat de välkända Clearblue graviditetstesten som snabbt ger dig svar. Anovulation, eller utebliven ägglossning, är vanligare än man kan tro.


Har du utebliven mens ? Eftersom livmodern inte släppt ifrån sig något ägg kommer inte mensen. Menscykeln påverkar kroppen. Träning före, under och efter mens kan upplevas både jobbigt och lindrande beroende på vem du är och var i cykeln du befinner dig. Här svarar vår expert Lisbeth Wikström-Frisén, professor i idrottsmedicin vid Umeå universitet, på de vanligaste frågorna om träning och mens. Väger du för lite är utebliven mens ett tecken på att kroppen inte mår bra.


Då väger du så lite att kroppen kanske inte skulle kunna klara av en graviditet, utan i stället lägger energi på att överleva. Dessutom påverkas dina hormoner av fettprocenten i kroppen. Mensen kan försvinna om du tränar för hårt och samtidigt inte äter ordentligt. Då får du nämligen inte i dig tillräckligt med energi och din kropp kommer känna sig stressad. Det i sin tur påverkar kroppens hormonnivåer (framförallt östrogenet) och kroppen kommer i obalans och struntar i att ha mens.


Du behöver ingen behandling för den uteblivna mensen om det beror på att du är stressa orolig eller har bytt miljö. Behandling av sen mens eller utebliven mens. Då brukar mensen komma tillbaka när det är lugnare omkring dig.


Däremot kanske du behöver prata med någon för att känna dig mindre stressad och orolig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg