tisdag 14 februari 2017

Handled anatomi

Handled fr kända varumärken! Läs mer om handens skelett här! I denna första artikel fokuserar vi på anatomi , skademekanism, symtom, status och diagnostik. De åtta ben, ovan, spela en roll i anatomin av handleden. Förhindrar hög amplitude flexion av handen.


Palmar handled - ligger mellan styloid processen av balken sänks ned i mitten, är fäst vid benen av 1:a och 2: a raden av handleden.

Hadlovsbenen ligger ordnade i två rader. Fingrarnas leder är av typen gångjärnsleder. Dessa leder kan du bara böja och.


Den utförs genom att undersökaren trycker med en tumme volart mot tuberculum scaphoidei medan han med sin andra hand griper ulnart ifrån kring patientens hand och håller handleden i ulnar vinkelställning. Härifrån utförs en radial deviation i handleden samtidigt som trycket bibehålls mot tuberculum scaphoidei. MCP-lederna i lätt flexion. Vid de mer komplice-rade skadorna är denna behandling dock otillräcklig.


I stället får samma behandlingsprinciper som vid flexorsenskadorna tillämpas, dvs tidig aktiv mobilisering, eventuellt med hjälp av gummibandsuppkoppling. I handleden passerar flexorsenorna under ett starkt ledban flexorretinaklet (retinaculum flexorum) och genom karpaltunneln (canalis carpi).

De djupa flexorerna sträcker sig ut till de distala falangerna och de ytliga till mellanfalangerna. Standardiserade anatomiska termer för rörelse beskriver hur musklernas kontraktion ändrar kroppsdelarnas position relativt den anatomiska grundställningen, då. Runt handleden finns det muskler, senfästen och senskidor (dessa omger senorna och får dem att glida bättre).


När senskidan är inflammerad och svullen har senan mindre utrymme att röra sig. Detta innebär smärta när handleden används. Som första steg brukar patienten få träffa en handterapeut eller sjukgymnast för att gå i en s. Där lär man sig om artros och får information om hur man tränar upp handleden för att avlasta den, eftersom svaghet i omkringliggande muskulatur och dålig koordination förvärrar besvären. Primär handläggning av nervska-dor beskrivs, medan handläggning av senskador avhandlas i en separat artikel.


Handskador kan vara komplicerade, och under ett litet sticksår med oförargligt utseende döljs inte sällan en skada på en sena eller nerv. Brott på handleden är det vanligaste benbrottet som behandlas inom sjukvården. Oftast bryter man handleden när man ramlar och tar emot sig med utsträckt hand samtidigt som nedersta delen av strålbenet, radius, bryts av någon centimeter ovanför handleden. Ytterligare orsaker till inflammation i handleden är arbete med hand och handled i onormala påfrestande situationer med handleden extremt böjd eller sträckt. Inflammation i handleden hos hantverkare orsakas ofta av arbetsställning.


Påfrestningen av handleden ökar markant vid användning av tyngre verktyg och maskiner i onormala positioner. Sök vård direkt på en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ont och är svullen kring handleden efter att ha ramlat och tagit emot dig med handen. Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Musklerna i båda dess grupper är uppdelade i ytliga och djupa muskler.


På samma sätt kallas en rö-relse som innebär att handen rör sig bort från kroppens medellinje för radialdeviation, trots att den även kan räknas som abduktion.

Våra handterapeuter är specialutbildade inom handens komplexa biomekanik, anatomi och läkningsprocess. Rätt del av handen, mjukdel eller le ska röra sig vid rätt tidpunkt efter en operation och rehabiliteringsprocessen sker steg för steg. Din handterapeut guidar dig rätt i denna process under din rehabiliteringstid.


Filmen är tänkt att fungera som inlärnings- samt repetitionsverktyg och går igenom rutinundersökningar samt de vanligaste testerna vid akuta och elektiva skador och sjukdomar. Filmerna består av sju olika status. Det är sällan indicerat att immobilisera handleden mer än fyra veckor. Vid splittrade frakturer kan dock sex veckors immobilisering bli nödvändig.


Tiden till arbetsåtergång beror mest på arbetets art. Vid stabil fixation och icke-belastande arbete kan patienten ofta återgå i arbete redan inom en vecka. Extenderar fingrarna samt extenderar och ulnardevierar i handleden.


Extensor carpi radialis longus och brevis:. Anatomi och rörelselära inom idrotten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg