måndag 6 februari 2017

Hur långt utanför fönstret ska gardinstången sitta

Hur långt utanför fönstret ska gardinstången sitta

Har du ett litet fönster som du gärna vill ska kännas större hänger du gardinerna sidan om fönstret. Då känns fönstret bredare och gardinerna tar inte upp ljusinsläppet. Har du tvärtom ett fönster som känns för stort låter du gardinerna hänga en bit in över fönstret och låter på så sätt gardinen skala av fönstret.


Både fönstret och rummet vinner på att öppna upp fönstret , vilket du gör om du flyttar gardinen åt sidorna. Kanske till och med helt vid sidan om fönstret ? Använd en gardinstång som går att anpassa i längd och prova hur långt ut vid sidorna av fönstret gardinen behöver komma, innan borr och skruv kommer fram. Till skillnad från vad många tror är det inte fönstrens mått du i första hand ska följa när du väljer längd på gardinstång. Att låta gardinerna hänga nära fönstrets sidor – eller att till och med täcka en del av fönstrets sidor – skapar en förminskande effekt och är inget att eftersträva.


Vill man inte att gardinernas övre del ska synas kan man montera en kornisch eller gardinkappa. Om kornischen inte är för tung kan den monteras på skenbeslagen med hjälp av små extrafästen eller -beslag. Man kan ge kornischen en snygg avslutning genom att vika eller böja in kornischens ändar mot väggen.


Hur långt utanför fönstret ska gardinstången sitta

När du ska köpa en fönsterlampa är det bra om man funderar på hur fönstret där lampan ska sitta ser ut. Hej Per, Tack för att du vill hjälpa våra vilda grannar! Hur hänger man gardinerna i fönstret ? För att inte förminska fönstret och ljusinsläppet bör gardinstången eller gardinskenan sättas en bit ovanför, och en bit utanför fönstret. Utgå från vilken typ av fönster och vilken stil du har i hemmet.


Jag tror jag förstår hur du menar, men hur du än gör så måste ju gardinerna sitta i något på just den platsen de ska vara. Vill du inte att de ska täcka fönstret så måste det finnas fästen utanför fönstret. Men det finns ju andra lösningar än just de här fästena du nämner. Var inte lat och tro att det ska räta ut sig efter några dagar.


Stryk dem alltid innan upphängning. Glömmer bort gardinstången. Det är lätt att stirra sig blind på gardinerna och glömma bort själva gardinstången och andra tillbehör.


Känn efter hur tunga gardinerna är, ibland kan man behöva en stång med extra stöd. Hur högt över fönstret ska en gardinstång sitta , anser ni? Många gånger har man fönster som sitter i ett burspråk eller fönster som sitter i anslutning till en balkongdörr. När det sedan kommer till beräkning av tygåtgång och sömnadsbeskrivning så är det många som ger upp och att montera skenor i sitt betongtak är det få som vågar sig på.


Hur långt utanför fönstret ska gardinstången sitta

Gardiner är något av det enklaste man kan sy. Köp ett gardinstång band och sy på det längst upp på tyget, mät sedan hur lång gardinen ska vara minus det ni lägger upp längst ner och märk ut på tyget. Hur mäter man sitt fönster ? Då hänger gardinen på väggen istället för inne i fönstret. Mät hur bred du önskar hissgardinen att vara. Detta mått mäts “utanpå karmen” (se bild 1) och hissgardinen kommer att hänga utanpå fönsterkarmen.


Längd B är hissgardinens längd Mät längden på hur långt ner du önskar att hissgardinen ska hänga. Det ser bäst ut om gardinen slutar vid fönsterbrädet. Jag får ofta frågor kring hur man bäst hänger gardiner.


Var ska man sätta gardinstången ? Jag vill ha gardiner men har så små fönster. Hur långa ska gardiner vara? Vi vill inte dölja ljusinsläppet. Som allt annat när det gäller inredning är detta såklart en smaksak men jag tänkte ändå ge er lite tips på hur man kan tänka. Hårdvaran ska sitta en tum utanför alla fönster höljen eller tum utanför fönsterkarmen om höljen inte är närvarande.


Special Effects För att skapa en designer utseende kan gardinstång installeras ovanför fönsterkarmen eller inuti fönsterkarmen. Installera stången ovanför fönsterkarmen ger en illusion av höga fönstren. När du bestämmer hur långt för att utöka dina gardinstänger utanför ditt fönster , det finns ingen one-size-fits-all svar.


Du måste ta itu med varje fönster på varje enskilt fall och överväga flera olika faktorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg