fredag 10 februari 2017

Hur är en bipolär person

Oavsett hur bra du är på att ta hand om någon så ska du inte behöva sätta ditt liv på paus för att ta hand om någon som är sjuk. Och det här kanske kommer svida: även om du vill det så är du inte rätt person att göra det. En bipolär person som drabbas av ett skov måste få vård som personer i hemmet inte kan ge. Symtomen på bipolär sjukdom är att du har olika perioder av mani och depression.


Att vara manisk betyder att vara överdrivet upprymd och energisk, medan depression innebär motsatsen, att all lust och energi har tagit slut.

Skillnaden mellan hur du mår när du är manisk och när du är deprimerad är mycket stor. Ordet bi betyder två på. Men att vara väldigt lycklig en dag och väldigt ledsen nästa innebär inte att en person är bipolär. De flesta uppvisar förändringar i humör och personlighet, men det innebär inte att de lider av denna mentala obalans.


Bipolär sjukdom och relationer. En annan fördom om människor med bipolär sjukdom är att de inte går att lita på, att de är manipulativa lögnare. Om man är bipolär kan andra i alla lägen inte alltid räkna med en , men det är inte samma sak.

Kan man bli botad från sjukdomen? Det är en kronisk sjukdom, så det kommer inte ske. Jag efterlyser nu erfarenheter från personer som harf förhållande med personer som lider av bipolär sjukdom.


Hur är det att vara tillsammans med en bipolär person ? Orsaker till bipolär sjukdom. Det finns en viss ärftlighet vad gäller bipolär sjukdom som är större än för vanliga depressioner. Det man ärver är en sårbarhet. Ibland är det yttre händelser såsom stress eller störning av sömnen som utlöser bipolära symptom. Men även det bästa kan bli det godas fiende.


Många anhöriga och närstående till personer som har en bipolär sjukdom är skickliga på att upptäcka tidiga symtom och sedan hantera den uppkomna situationen. Slarvar man med sin hälsa, eller om det händer något jobbigt som utlöser en kris – ja, då är risken större att man blir sjuk. Den som har diagnosen bipolär är inte ständigt deprimerad eller manisk, betonar Pia. Psykolog Egil Linge förklarar hur det är att ha en bipolär diagnos och att leva tillsammans med en person som har denna diagnos. Johan Olofsson och hans sambo Katarina Östergren berättar om sina erfarenheter av att Johan har fått diagnosen.


Vid bipolär sjukdom är så kallad psykoedukation en viktig del. Men en bipolär person är sjuk, även om det inte syns.

Och ett viktigt tips till dig som har en bipolär partner är att tänka på det när saker är tuffa. När en bipolär person inte kan ta sig upp ur sängen är det inte så lätt som att rycka sig i kragen och ta sig upp. Hur du använder guiden Den här guiden är utformad i syfte att vara till praktisk hjälp för personer med bipolär sjukdom, deras anhöriga, vänner och familj. Denna form är vanligare och innebär att depressioner varvas med mindre manier (så kallad hypomani). Fyra eller fler episoder under ett år kallas ”rapid cycling” eller snabb pendling.


Detta kallas ”cycling” på engelska. Hur kan du ta hand om dig själv när din partner är bipolär ? Många gånger glömmer du att ge dig själv tid till att ladda om din energi medan du tar hand om en annan person. Det är väldigt viktigt att du ägnar tid och utrymme åt dig själv, och du kanske ska fundera på terapi. Jag funderade en del över hur det kunde ha varit på barnhemmet innan jag adopterades, om jag fick möjlighet att knyta an till några personer.


Jag vet att det är viktigt att barn bara har en eller två vårdare under första året. För några år sedan sökte jag upp barnsköterskor från barnhemmet och fick veta mer om mitt första år. En betydligt större andel sjuka har låga inkomster än de utan sjukdomen.


Resultaten är desamma även när personer med bipolär sjukdom är bättre utbildade, trots att högre utbildning generellt är förenat med högre socioekonomisk status.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg