måndag 20 februari 2017

Slaget vid narva

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Lågpriser på hotell i Narva. Upp till rabatt i Narva. Sista minuten-erbjudanden.


När Sovjetiska styrkor tre år senare hade fått Hitlers styrkor att retirera djupare och djupare mot det som tidigare hade varit den estländska gränsen var gränsstaden Narva det första hindret som stod mellan Röda Armén och en återerövring av Estland.

Med hjälp av en snöstorm lyckades svenskarna besegra tsar Peters flera gånger större trupper. Segern grundlade kungens rykte som fältherre men segern ingav honom också ett ödesdigert förakt för ryssarna som motståndare. Motståndare var en rysk armé belägrande fästningsstaden Narva. Han var fast besluten att först vända sig mot ryssarna och söka befria Narva , den starkt befästa svenska gränsfästningen vid Narovafloden. Och när han den november gjorde sitt intåg i Narva begav han sig omedelbart till kyrkan, där han föll på knä och prisade Gud för den stora viktorian.


Slaget vid Narva betydde att den ryska armén var moraliskt slagen till grunden. Vägen mot Narva var kall och blöt och soldaterna höll ett mycket hårt tempo. Missa inte chansen, boka nu!

Svenska uniformer i slaget vid Narva. Vid slaget vid Narva hade de svenska regementena troligen följande uniformer och numerärer. Carolus Rex II - Slaget Vid Narva Midgårds söner. I denna antologi kartläggs de olika sätt som slaget har ihågkommits på, från hyllningar under nationalismens tidevarv till dagens distanserade hållning.


Svearike slår den ryska armen i grunden vid Narva. Avresa till Narva med besök på Hermanborgen och vid Victoria-bastionen. Visning på Narva College. Lunch på herrgården Vihula.


Fartyget avgår från Tallinn. Ankomst till Värtaterminalen i Stockholm. Mellan Narva och Tallinn finns tiotalet bussturer per dag med olika bussbolag.


Narva har ett flygfält (ICAO-kod: EENA) med 6m gräsbana nära staden. Narva ligger vid floden Narva , som mynnar ut i Östersjön 1km norr om Narva vid kurorten Narva -Jõesuu (Hungerburg). Narva –Jöesuu, middagar och luncher i lan inträde till museer. Begränsat antal platser. Målning av Gustaf Cederström.


Ett ögonvittne berättar att det var svårt att finna en enda nykter man bland svenskarna.

Han gick till anfall direkt, trots rå in i det sista, om att avstå från anfall. Ryssarna belägrade staden Narva med en linje och försvarade denna linje med ännu en, en så kallad. Karl XII vilade inte på hanen.


Nederst till höger infälld kort historik. Tre fanor och en vimpel från slaget vid Narva undersöks ingående när en av Armémuseums textilkonservatorer Johanna Nilsson är gästkollega hos Riksantikvarieämbetet. På grund av sin ålder är de skrynkliga, deformerade, fragmentariska och sköra.


Den ryska arméns styrka känner man dock inte till. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Om ni har någon fil eller nått som kan scannas så lägg gärna upp den här så vore jag ytterst tacksam.


Kan tänka mig att det finns kartor som skiljer sig i tolkning av slagets uppställning, vore kul att höra era synpunkter där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg