onsdag 2 maj 2018

Skotsk whisky rökig

Omdöme: Från det skotska fastlandets nordligaste destilleri kommer den här trevliga pjäsen. Väldigt smörig i både doft och smak, och med viss sälta, torkad tropisk frukt och en överton som påminner lite om torkat trä. Egen och karaktärsfull.


Tio i topp single malt whisky. De mest säljande single malt whiskies på Systembolaget under januari-juni i år.

Black Ribbon år, Skottland (565), 2kronor - 59. Svagt rökig (barrskog), svulstigt estrig (bananskal). Maltig fudge-mun med banan och mandelmassa. Värmande nötig finish, röksläng. Märk väl, all whisky från Islay är inte rökig , det finns de som är väldigt lite, eller nästintill helt orökta.


Blended whisky består av maltwhisky och av grainwhisky. Grainwhisky görs av en liten del mältat korn samt majs och, eller vete. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube tipsar om den bästa rökiga whiskyn på Systembolaget.

Anledningen till att man är så förtegen är att det faktiska destilleriet menar att The Ileach är en bättre whisky än det man marknadsför under egen flagga - det har till och med förekommit hot om stämningar från andra destillerier kring ursprungets äkthet just på grund av den höga kvaliteten. I Sverige har försäljningen av skotsk single malt whisky ökat med sextio procent på sex år. Den vanliga skotska blandwhiskyn tappade tolv procent i försäljning under motsvarande period. Whisky från Skottland är känd för att vara något av det finast inom whisky , som man kan få. Mångfaldheten inom skottsk whisky är stor, från de rökiga och torvaktiga whiskyerna från öar som exempelvis Islay, till de krämiga och eleganta och ibland sötmafylliga whiskyerna från Speyside i höglandet.


Förutom de vanliga utgåvorna rökig whisky finns det konceptprodukter framtagna för att vara speciellt rökiga. Det har dessutom gått en trend i att ta fram rökig whisky hos destillerier som annars producerar mildare whisky. Då är det ofta frågan om en begränsad produktion med rökig malt från bland annat mälteriet i Port Ellen. Fredag - fyr och whisky.


Efter att ha kelat med katten på vårt bed and breakfast drar vi iväg på ännu en dagstur. På schemat: fantastisk fyr och rökig whisky. Vi rattar västerut på ön mot Neist Point Lighthouse. Vidderna breder ut sig som gyllene hav och vi passerar byar och krypkör kring får och når till slut kusten. I Lågländerna kännetecknas whiskyn av mildhet och fruktighet.


Det mest kända och kanske mest typiska exemplet är destilleriet Rosebank, i utkanten av staden Falkirk. Campbeltown är en ort på Skottlands sydvästra kust.

Det är den minsta whiskyregionen. For Peat’s Sake har en balanserat rökig doft med rund maltig toffee-sötma, russin och citronskal. Smaken är len men ändå rik whisky med lowkey rökighet och smörkolasötma.


Finishen är förvånansvärt lång med härlig sötma och avvägd rökighet. Malt whisky är den ursprungliga whiskytypen i Skottland även om merparten är blended whisky. Men beroende på vilken del av Skottland som whiskyn är producerad är rökigheten mer eller mindre påtaglig. Kanadensisk whisky , görs delvis av majs och är mild i stilen och är tillåten att smaksättas.


Amerikansk whiskey - whisky , finns i flera olika stilar. Den kanske mest kända är Bourbon som skall vara gjord av minst procent majs. Ryewhiskey görs på min.


Man kan självfallet dricka rökig whisky året runt, men vi anser att rökigt gör sig allra bäst under höst- och vintermånaderna. Skotsk whisky , görs i två stilar, grain och malt. Få saker är lika värmande som en riktigt rökig dram och vi presenterar tio fina alternativ. De flesta av er känner säkert till varför en whisky blir rökig , och varför rökigheten varierar i styrka. Genom att låta kornet gro omvandlas stärkelsen i kornet till socker, närmare bestämt maltos.


Machir Bay är en markant rökig whisky med den unika ”hemrökta” ton som Kilchoman är ensamt om. Under rökslingorna ligger flera lager av komplexa smaker och en behaglig söt fruktighet som blivit ett signum för det lilla gårdsdestilleriet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg