fredag 25 maj 2018

Skriva argumenterande text exempel

Skriv din argumenterande text ! Nu är det hög tid för dig att skriva din argumenterande text. När du har skrivit texten fortsätter du att läsa nästa steg! Läs följande tips och rätta din text om det behövs. Den argumenterande texten ska vara klar och lättöverskådlig.


Formulera en tydlig rubrik som avspeglar innehållet.

Använd styckeindelning för att förtydliga textens struktur och lyfta fram dina starka argument. Din argumenterande text bör hålla en saklig ton (inga personangrepp). Argumenterande text i fem stycken - ett exempel. Jag vill att ni ska titta närmre på denna text och även komma med förbättringsförslag.


Läs texten ovan, som är blåmarkera och diskutera frågorna nedan i era grupper. Olika typer av argumenterande texter Krönika I en krönika skriver krönikören sina personliga tankar kring en aktuell händelse. Den aktuella händelsen kan vara krönikörens privata eller något som tagits upp i massmedia.


Ofta vill krönikören få läsaren att börja tänka efter själv.

För det första: Du kan aldrig ångra en tatuering. Om du tatuerar in namnet på en person du är kär i när du är år är det kanske inte så roligt att ha kvar det namnet om kärleken tar slut några år senare. Visst, det går att ta bort tatueringar med till exempel dyra laserbehandlingar.


Men resultatet blir sällan bra. Tesen är grundbulten i din argumenterande text. Om du till exempel ska skriva en argumenterande text mot dödsstraff så kan din tes vara Dödsstraff är fel! Om du ska argumentera för en sänkning av skatten så kan din tes uttryckas som Skatten måste sänkas! Tonen i texten ska vara saklig.


Inga fula knep eller personangrepp. Var tydlig med vad du anser i motsats till vad andra anser. Avslutning En avslutning på en argumenterande text kan se olika ut beroende på hur lång texten är.


Huvudregeln är att göra en kort sammanfattning av de argument du fört fram och att upprepa tesen! Möjligtvis att du är en kille som är smart nog att inte röka, men inte mycket mer. Texten säger i princip ingenting. Du hade nog kunnat få till den rätt bra om du hade funderat lite mer djupgående över frågorna som du ställer i texten. Då hade det kunnat bli riktigt intressant.


En argumenterande text som man kan använda som exempel för att visa eleverna hur en sådan kan se ut. Att skriva utredande text inom områden som till exempel språkhistoria eller språk-sociologi är ett sätt att ge eleverna möjlighet att utveckla både skrivandet och att tillägna sig och tillämpa ämnesspecifika termer och begrepp.

Nedan har du dessutom ett gott exempel. Ett avsnitt tittar närmare på hur du kommer igång med ditt skrivande och skrivprocessens olika delar. Ett exempel på en argumenterande text Denna text kan hjälpa dig att se strukturen på en argumenterande text.


Många menar att fotboll är bra men. Hur skriver man en resonerande text ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg