måndag 14 maj 2018

Handled knöl

Handled knöl

Handled fr kända varumärken! Ganglion sitter oftast på ovansidan eller undersidan av handleden eller på fotryggen. Storleken och hårdheten på svullnaden beror på hur mycket vätska som finns i den. Alla kan få ganglion och oftast beror det på att man har överansträngt leden. Ganglion på ovansidan av handen är vanligast hos yngre kvinnor som idrottar.


Runt handleden finns det muskler, senfästen och senskidor (dessa omger senorna och får dem att glida bättre). Dessa kan inflammeras vid överbelastning, eller i sällsynta fall efter en skada (stöt, slag, sår). När senskidan är inflammerad och svullen har senan mindre utrymme att röra sig. Detta innebär smärta när handleden används. Då brukar det ömma och kännas som en liten knöl i handflatan.


Senknutor eller förtjockningar kan uppstå av olika skäl. Om du har en knuta i handflatan eller en knöl på handen eller handleden kan det röra sig om så kallat ganglion – små, vätskefyllda senknutor som uppstår vid en led eller sena. Rör det sig om ett handleds-ganglion får man ibland en gipsskena över handleden under några veckor efter operationen för att avlasta leden. Stygnen kan tas bort efter cirka veckor.


Dagarna efter ingreppet bör man hålla handen i högläge för att minska risken för svullnad. En instabil känsla i handleden drabbar i första hand kvinnor i mellan och år och är ett resultat av ligamentinstabilitet eller överbelastning. Belastning av en instabil handled kan orsaka smärta som strålar upp längs armen. Dessutom hörs ofta klickande ljud när handleden rör sig. Har du en knöl i bröstet och fortfarande menstruerar så ska du vänta till nästa mens.


Om knölen fortfarande är kvar då kan du vända dig till en vårdcentral, gynekolog eller en bröstmottagning. Den utförs genom att undersökaren trycker med en tumme volart mot tuberculum scaphoidei medan han med sin andra hand griper ulnart ifrån kring patientens hand och håller handleden i ulnar vinkelställning. Härifrån utförs en radial deviation i handleden samtidigt som trycket bibehålls mot tuberculum scaphoidei. Ytterligare orsaker till inflammation i handleden är arbete med hand och handled i onormala påfrestande situationer med handleden extremt böjd eller sträckt.


Handled knöl

Inflammation i handleden hos hantverkare orsakas ofta av arbetsställning. Påfrestningen av handleden ökar markant vid användning av tyngre verktyg och maskiner i onormala positioner. Han tror att det är en ganglion, allså en blåsa fylld med geleliknande vätska av nått slag. Smärta i handleden med blåmärken och svullnad är ofta ett tecken på en skada.


Tecken på ett eventuellt brutet ben omfattar missbildade leder och oförmåga att röra handleden , handen eller ett finger. Andra vanliga skador inkluderar vrickning, tendinit och bursit. Artrit är en annan vanlig orsak till smärta i handleden , svullnad och. Fingrarna är fria och rörliga utanför förbandet. Som första steg brukar patienten få träffa en handterapeut eller sjukgymnast för att gå i en s. Sitter ganglion på fingrarna får du endast ett mjukt förband.


Handled knöl

Där lär man sig om artros och får information om hur man tränar upp handleden för att avlasta den, eftersom svaghet i omkringliggande muskulatur och dålig koordination förvärrar besvären. Ibland är anledningen till att vi får ont i handen självklar, andra gånger uppstår smärta i handleden utan att vi har en aning om vad som hänt. Ont i handleden har vi väl alla haft både en och flera gånger.


Men vad kan det då bero på? Vi tar en titt på de allra vanligaste orsakerna till att vi får värk i händerna. För några veckor sen fick jag värk i handleden. Efter någon vecka dök en knöl upp på undersidan av handleden strax under handflatan.


Gick till vc, väldigt arrogant och otrevlig läkare avfärdade den som ganglion. Och för tidigt att göra något åt. Värken fortsatte, knölen ömmar, fingrar domnar bort.


Ett ganglion är en liten, vanligen hård bula ovanför senor eller i kapseln som omsluter en led. Läs mer Nervknutor (Ganglion cystor) symptom, behandling, orsaker. Fluktuerande slät vätskefylld resistens av växlande storlek, oftast på handleden men även på andra lokalisationer, intill leder och senskidor. Meniskganglion bildas i närheten av knäledens ledspringor.


Har du ont i handleden kan det även bero på att du plötsligt har bytt sysselsättning, från att till exempel arbeta på kontor till att ägna dig åt fysiska aktiviteter. I vissa fall kan handleden börja värka om du bär väldigt hårt åtsittande kläder eller smycken som gör att blodtillförseln hämmas. Cystan är fylld med en geléartad vätska och kan variera i storlek.


Den vanligaste lokalisationen är på handryggen eller handflatesidan av handleden eller längs en sena på fingret, men kan också förekomma kring leder på andra delar av kroppen. Symtom Ibland ger denna knöl obehag och lokal ömhet och i enstaka fall värk kring leden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg