tisdag 15 maj 2018

Glas tidsenhet

Vi har glas och världens bästa varumärken till rätt pris. Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Glas är en tidsenhet som tidigare användes inom sjöfarten och som motsvarar en halvtimma. Ursprunget till ordet är det timglas som användes för att mäta tiden innan ur blev vanliga ombord. Varje gång timglaset vändes slogs en signal på skeppsklockan för att meddela tiden.


Detta kallades att slå glas. Bloomberg vill stoppa försäljning av läsk i stora glas bland annat för att minska fetma. Då ska flickan Annabell Olsson lösa gåtan om trollkarlen som förvandlade sig till ett glas lemonad och drack upp sig. Ett glas whisky framför den sprakande brasan grep snart tag i livsandarna.


TAC-är en joystick tillverkad av Suncom. Akterhand = den som står sist ex. Signalerna går från en till. Hitta svaret på Fragesport.


Glas tidsenhet

Ombord på ett fartyg användes förr glas som tidsenhet och ett sätt att dela in arbetspassen. Hur långt är ett glas ? SI-enheten för tid är sekund. Naturliga tidsenheter är dygn och år. Tidsenhet är en måttenhet för tid. Längre, naturligt avgränsade tidsenheter kan även.


Gröna och grå glas ger bäst färgåtergivning. Bruna glas är bäst vid bilkörning. Blå glas skyddar sämre. Plastglas ger bättre UV. Solglasögon delas in i olika.


För personer med synfel och som bär glasögon finns det solglasögon med. Ursprungligen kommer ordet från timglas, som användes för att mäta tiden innan klockan var vanlig. Andra typer av glas är skottsäkert glas och säkerhetsglas. För att färga glas används olika metaller eller metalloxider.


Blått glas till exempel erhålls genom en tillsats av grundämnet kobolt. Med speciell värmebehandling kan man bygga in spänningar i glaset , så att det är starkt i vissa situationer, men sprött i andra. Fint med glas och väldigt roligt att se när man blåser glas. Jag var en gång i tiden på ett glasbruk i Murano utanför Venedig och det var en ren sensuell upplevelse med alla dessa svettiga halvnakna män som gjorde de mest fantastiska glasgrejor. Arbetspassen på fartygen är indelade i vakter, se Glas (tidsenhet ). En vakt utgörs av fyra timmar, varje halvtimme slås glas i skeppsklockan och rorsmannen noterar i pinnkompassen vilken kurs man hållit under senaste halvtimmen.


Glas tidsenhet

Termerna har i allmänhet anknytning till någon viss aspekt av sjöfart. Lägg gärna artiklarna också i en kategori enligt denna, dock i allmänhet inte direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg