fredag 11 maj 2018

Första mensen

Pröva Ägglossningstest fr. Från humörssvängningar till alla hygienartiklar som finns att välja bland. Läs mer om mens och allt omkring det. Ta del av information och tips på Libresse.


Att få sin första mens kan kännas både märkligt och roligt. Det kan uppstå mycket tankar och funderingar kring vad som är normalt och inte.

Hur gammal du är när du får mens kan variera mycket. Vissa får mens redan vid tio års ålder medan det för andra kan dröja ända upp till sexton år. Den första mensen är speciell för alla unga kvinnor.


När den första mensen sker varierar dock, vissa får den när de är andra när de är 15. Här kan du läsa mer om den första mensen och få svar på dina frågor. Någon gång i puberteten börjar äggen mogna och den första ägglossningen sker.


Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen. Perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag kallas menscykel.

Menscykeln brukar vara mellan och dagar. Efter mensen ökar produktionen av hormon i hypofysen. Varje månad upprepar ditt reproduktionssystem ett regelbundet mönster av händelser som leder till ägglossning, dessa kontrolleras alla av hormoner. Menstruationscykeln definieras som tiden från den första dagen av mensen till första dagen av nästa mens. Här är allt du behöver veta om din cykel.


Oregelbunden mens betyder att mensen inte kommer vid samma tid varje månad. I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden. När man får sin första mens beror på när man kommer in i puberteten. Har mensen inte kommit runt års ålder bör man träffa en läkare för att se att allt är okej.


Första mensen kan komma som en överraskning. Plötsligt är det blod i trosan. Kanske du redan haft flytningar i några månader? En del tycker att det känns jobbigt, kanske har ingen av kompisarna fått mens ännu och det är svårt att veta vilket mensskydd man ska använda.


Andra längtar till sin första mens. Att prata om mensen är en sak. Om hon får tillfälle att bekanta sig med de olika typer av mensskydd som finns innan det är dags för den första mensen , kommer det att lugna den eventuella oro som hon känner.


Men det jag försöker berätta är att lev bara livet då du inte har fått din mens. Det första året med mensen kan vara bland det jobbigaste året, du vet inte när nästa mens kommer för den är så oreelbunden, när den väl kommer så dör du av all mensvärk och känner dig handikapa du har panik hela tiden att du måste på toa osv.

Det första som är bra att veta är att det inte finns ett exakt datum för när den första mensen kommer tillbaka. Varje kvinna är unik, och det finns ingen regel som gäller för alla. Det har däremot visat sig att amning håller tillbaka den första mensen. Studier har visat att den kunskap som kommuniceras till flickor och unga kvinnor om menstruation, och om den första mensen , ofta är strikt uppdelad mellan dels en medicinskt fokuserad informationen centrerad kring anatomi och funktion och dels den levda erfarenheten av att hantera och sköta menstruationen i det vardagliga livet.


Vad gör Maja när Stella låser in sig på toaletten? Klimakteriet varar oftast från något år innan den sista mensen och några år därefter. Den sista mensen kallas för menopausen.


Enligt de undersökningar som har gjorts i Sverige inträffar menopausen i genomsnitt vid års ålder, men det är vanligt att ha sin sista mens från till års ålder. Att du precis fått din första mens. Mensen kan vara oregelbunden i början då ägglossningen inte riktigt kommit igång. Om du nyss slutat med hormonella preparat kan din mens till exempel vara oregelbunden ett tag därefter. Likadant kan din mens bli oregelbunden om du glömt ta dina tabletter vid hormonell preventivbehandling.


Hon är ledsen och tycker det är för tidigt, hon vill varken vara tonåringen eller vuxen än på ett tag, hon känner sig fortfarande som ett barn. Min dotter är år och har just fått sin första mens. I början kan mensen vara väldigt oförutsägbar, så då kan det vara så som du beskrev! Det kanske inte kommer mera för denna gång helt enkelt, dessutom kan den första mensen var ganska liten mängd eller extra kort.


Tampongen ska sitta i mellanhålet! Den allra första mensen är vanligtvis inte alls mycket, man kan jämföra det med en brun flytning. Det finns även vissa som inte ens märker första mensen. Din dotters första mens behöver inte vara en källa till oro, men trots detta så blir den faktiskt ofta det. Om den första kontakten med mensen kommer från skolgårdsskvaller och skämt, kan unga tjejer utveckla en känsla av rädsla, oro och isolering inför vad som komma skall.


Välkommen till Libresse. Upptäck våra produkter och expertråd här. Vi vill att du ska kunna leva tryggt och med självförtroende, oavsett om du har mens eller inte.


Eftersom detta är din första mens så kan det vara så att dina mensblödningar under den närmaste perioden kan vara lite olika i färg, mäng konsistens och hur länge du blöder. Mensen kanske inte heller kommer vara helt regelbunden, men detta är inte ofarligt utan faktiskt ganska vanligt för tjejer när de nyligen fått sin mens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg