måndag 28 maj 2018

Fattigfällan

Fattigfällan

Linderborg, Aftonbladet. VI SVENSKAR TROR gärna att det finns ett tryggt skyddsnät om något händer. Men även Beata lockar fram om inte ilska, så i alla fall irritation. Beata blir förbannad på kompisar som säger ”ge mig elräkningen, så betalar jag den åt dig”.


En alldeles vanlig yrkeskvinna i Stockholm drabbas av fattigdom på svältens gräns. Fattigfällan Från trygg medelklass till fattig rättshaverist. Boken fyller ett tomrum, särskilt då författaren så grundligt lyfter fram varje enskild händelse då huvudpersonen har kontakt med myndigheter och sjukvård och även med vänner och bekanta. Aftonbladet Med stort patos skildrar von Zweigbergk Beatas kamp för att hålla näsan över vattenytan och kanske, kanske få behålla en liten smula mänsklig värdighet.


Norrköpings tidningar Framför allt gör boken mig rädd. Efter en längre tids sjukdom halkar hon efter med ekonomin och får inkassoföretag och Kronofogden efter sig. Vi får följa hennes kamp mot hopplös byråkrati och mot myndigheter som misstänkliggör henne. Rysare om modern fattigdom.


Fattigfällan

Så välskrivet och så viktigt att boken borde bli en grundbok i ekonomi för alla”, skriver Lotta Olsson. Kanske i rollen som socialsekreteraren som kallas Mumin genom hela boken, även om hon är flera olika personer. Ja, så enkelt avhumaniserar Zweigbergk yrkeskåren.


Beata är ett fiktivt exempel på alla de som farit illa när olyckan varit framme, men allt som händer henne i boken är baserat på verkliga händelser. En roman om verkligheten. Va i ett land som Sverige med alla sina skyddsnät, gör att skötsamma människor till slut måste köa till soppköken?


Charlotta von Zweigbergk har dock ändrat samtliga namn, strukit Beatas yrkestitel och sjukdom, samt bytt ut platser och mindre detaljer ur berättandet. Allt för att Beata velat förbli anonym. Det är inte ovanligt att man får vänta i tio år för ett hyreskontrakt i Stockholms län, visar HemHyras kartläggning. Ingegärd Waaranperä ser en desperat komisk pjäs som skrämmer. Där beskrivs hur en arbetande kvinna blir sjuk och hamnar i fattigdom.


Boken, som är verklighetsbasera diskuterades i morse i TV¤:s Nyhetsmorgon. Imorgon kommer socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till programmet för att kommentera boken och hur det kunde bli så. Karaktären Beata (ett fiktivt namn) är en människas personliga berättelse. Men hennes verklighet är långt ifrån unik.


Många egenföretagare kan känna igen sig i Beatas erfarenheter. Nu närmar vi oss också urpremiären av iscensättningen på. Vad är detta för en fälla, fattigfällan ? Fällan är den som slagit igen kring Beata frilansare med f-skattsedel och ett dyrt efternamn som i tjugo år försörjt fyra barn tills hon en dag blir sjuk och allt rasar.


Det låter kanske inte så dramatiskt, varken som bok eller teateridé. Hon beskriver dem som från början haft arbete och bostad och som hela sitt vuxna liv försörjt sig själva. Till dess att allt gick snabbt i en nedåtspiral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg