fredag 25 maj 2018

Ingår bil i bodelning

Se alla Volkswagens bilar och hitta din favorit. Läs mer om modellerna här! Kontakta oss så hjälper vi dig! Delbetala i upp till månader.


Ska du bila i Tyskland så har vi hotell, färjor och information.

Bilarna torde därför ingå i bodelningen. Eftersom ni varit gifta en tämligen lång tid torde inte heller en jämkning vara aktuell mot bakgrund av att utgångspunkten är att en jämkning inte ska ske vid upplösning av äktenskap som varat under en längre tid. Jag hoppas att detta svar givit dig en något tydligare bild. Sammanfattningsvis kan sägas att bilen ingår i bodelning med anledning av skilsmässa om det inte finns ett äktenskapsförord eller testamente där det framgår att den ska vara enskild egendom. Om det rör sig om en bodelning med anledning av ett upphörande samboförhållande ska bilen inte ingå i denna.


Att bilen står på er son talar starkt för att bilen är hans, även om det är hans sambo som kört omkring i den. Bilen ska inte ingå i bodelningen. Huvudregeln är att alla tillgångar och skulder ska ingå vid bodelning.

Detta innebär att bilar , fastigheter, det man har i hemmet etc. På samma sätt ska alla skulder också inkluderas såsom till exempel huslån, studieskulder och även konsumtions-lån som man tagit för att köpa bil och liknande. Jag köpte en nybil, la lite kontant och resten billån. Båda bilen och låter står med mitt namn och jag själv använder bilen.


Min man vägrar betala för bilen , vill inte betala lånet med mig, försäkring eller något annat så min fråga är ingår den även vid bodelning ? Kan han få hälften av den? En bil som nyttjas av din fru såsom tjänstebil ägs av hennes arbetsgivare. Om du däremot äger en bil på brytdagen ska den tas upp till det värde som den hade på brytdagen. Det spelar därmed ingen roll om bil och husvagn införskaffats för gemensamt bruk, då de inte ingår som gemensamt bohag.


Det är därmed den som äger bilen och husvagnen som har rätt till dessa efter separation och de kommer inte ingå i bodelningen. Vad ingår i en bodelning mellan sambor. Vad gäller sambor så sker bodelning på begäran av sambo efter separation eller dödsfall. Om ingen av samborna begärt bodelning inom ett år efter det att samboförhållandet upphörde förlorar de rätten till bodelning och vardera parten behåller sin egendom. I definitionen bohag ryms inte bilar , se § sambolagen.


Det som gäller i ditt fall är helt enkelt att din sambo äger bilen (står på den) och har rätt till den. Bilar kan inte ingå i en bodelning.

Vad som ingår i bodelningen vid en. Omfattningen av den egendom som ingår i en bodelning mellan sambor är betydligt mindre omfattande. Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”.


Ingår bilen i bodelningen ? Jag har några frågor som jag skulle behöva hjälp att få svar på. Jag och min man ska skiljas och håller på med vår bodelning. Vi har en äldre värdefull bil tillsammans som mina frågor handlar om.


Bil ingår inte i samboegendom eftersom bara den gemensamma bostaden och bohaget utgör samboegendom. Men om ni har köpt bilen tillsammans kan den vara samägd till hälften var av er och då ska ni ju dela på den. Men annars är det så att bilar går utanför det som delas på.


I sambolagen så delar man endast på bostad och bohag. Alltså kommer bilen ej att inräknas i en bodelning mellan din kusin och hennes sambo. Däremot skulle hon kunna vara dold samägare i bilen.


Sambon står på bilen och är alltså ägaren. Men eftersom din kusin har betalat en större del av bilen kan hon vara dold samägare till bilen. Det är således först efter fem år som allt giftorättsgods ingår i bodelningen. Hade Berit och Carl i exemplet ovan skiljt sig redan inom ett år från äktenskapet och Berit begärt jämkning hade “endast” två miljoner kronor av Berits giftorättsgods på tio miljoner kronor ingått i bodelningen.


I vissa fall kan egendom vara enskild och då ska den inte beaktas när man delar upp alla tillgångar mellan sig själv och sin make eller maka. Om man tidigare har fått ett arv, till exempel pengar, ska detta som huvudregel ingå i bodelningen eftersom att all egendom man äger normalt ingår. Giftorättsgods är den egendom som ska tas med i en bodelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg