måndag 30 april 2018

Roks ordförande

Utöver detta deltar styrelsen på två planeringshelger, Roks årsmöte, i arbetsgrupper (4–möten per år samt arbete däremellan). Styrelse sammanträder normalt 8–ggr per år. Roks , Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är den enda riksorganisationen i Sverige som jobbar enbart för och med kvinno- och tjejjourer. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden med drygt 1medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns och killars vål samt åt kvinnor i lesbiska och bisexuella relationer.


Behöver du information och fakta om mäns våld mot kvinnor, göra en intervju med Roks ordförande Jenny Westerstrand eller någon annan i styrelsen? Mejla din adress till ghita.

Hon avgår under Roks årsmöte, som hålls på Arlanda, i helgen – maj. Under Roks årsmöte som hölls i helgen i Solna valdes forskaren Jenny Westerstrand till ny ordförande. Maja Ahrman valdes till vice ordförande och ytterligare fyra nya ledamöter valdes till styrelse. Jag är hedrad över förtroendet, säger en glad Jenny Westerstrand efter att ha blivit vald med acklamation. Efter tre år som ordförande för Roks är Zozan Inci redo att lämna över stafettpinnen.


Zozan tog beslutet att inte ställa upp för omval redan i höstas. Ny ordförande kommer att väljas av medlemsjourerna under Roks årsmöte första helgen i maj. Läs Zozans avskedsbrev!

Ordförande har ordet Det är med blandade känslor jag skriver. Det är inte längre den utsatta kvinnan själv som avgör om hon ska få skydd. Hon ses på som en påse pengar som kostar, och som ska fördelas mellan privata aktörer på en markna skriver Roks ordförande Jenny Westerstrand.


Kvinnofrid ska inte upphandlas - Rädda de ideella kvinnojourerna Roks och Gardets. Tidigare ordföranden har varit Ebon Kram, Lina Ploug, Ireen von Wachenfeldt, Gunilla Westny och Karin Svensson. Organisationen bedriver omfattande aktiviteter med opinionsbildning, påverkan av myndigheter och media, utbildning, konferenser samt publiceringsverksamhet. Jag känner mig kränkt som man och tänker även på mina medbröder, säger Stefan Liljehorn, ordförande för mansjouren i Oskarshamn. Vi överraskas inte över att våld är socialt och kulturellt spritt och att en ordförande för en kommun skulle kunna vara skyldig till grov kvinnofridskränkning, säger Roks ordförande Jenny Westerstrand.


Däremot rasar vi över det oerhört felaktiga i att kommuner givits ansvar för våldsutsatta kvinnors och barns boende och stöd. Porrindustrins normer smittar dessutom av sig på allt yngre människor. Innan de ens nått könsmognad får tjejer och killar lära sig att kvinnors kroppar främst är till för manlig maktutövning. Hon är år, från Lidköping och ny ordförande för ROKS , riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.


Som den yngsta hittills. Jag har erfarenhet av styrelsearbete då jag varit med och grundat kvinnojouren FemCenter i Malmö. Men från ROKS styrelse har jag inte så mycket erfarenhet, men kompetensen, säger Suzan Inci. Roks strävar efter att bekämpa alla former av mäns sexualiserade våld mot kvinnor och barn.


Man ska också verka ”för kvinnors och flickors frigörelse och jämställdhet på alla plan i samhället”.

Roks hårt kritiserade ordförande , Ireen von Wachenfeldt, meddelade på onsdagen att hon avgår. Det borde hon ha gjort tidigare, menar kritikerna. På sin hemsida meddelar nu Roks att ny ordförande kommer att väljas på ett extra årsmöte.


Datum är inte fastställt men mötet kommer att ske stadgeenligt före den augusti. Fria Tidningen har ännu inte lyckats nå Karin Svensson för en kommentar. Beatrice Unander-Scharin har i skrivande stund inte haft tid att kommentera.


Hon har även varit ordförande i Vänsterpartiet i Karlskoga kommun, ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i barn- och. Tillsammans ser vi till så att livet som pensionär blir bättre och roligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg