fredag 20 april 2018

Hur blir man en bra kompis

Det finns inga regler för hur man är en bra kompis , men Farzad har tre enkla tips på vad du kan göra för att vara en bra vän. Bli en Bra kompis med SvD Junior. Hur är man en Bra kompis ? Under Bra kompis -kampanjen har tusentals barn och unga deltagit genom att svara på enkätfrågor.


Här är resultatet: Ett manifestet om hur man är en Bra kompis – baserat på enkätsvar en.

En bra kompis ställer upp, hjälper till och är någon som man kan luta sig emot. Tre kompisar spelar fotboll. En kompis missar bollen, ramlar och får ett skrubbsår på knät. Fyra kompisar leker en lek.


En annan kompis ropar: Du åkte ut! Kompisen som åkte ut ur leken springer iväg. När din kompis får dig att må mer dåligt än bra är det dags att göra något.

Det är inte bara kärleksrelationer som behöver avslutas ibland – detsamma gäller relationer till dina vänner. Men hur vet man när det är dags? Här reder vi ut när du bör göra slut med energitjuven till kompis – och hur du bär dig åt. Att väcka tankar hos eleverna om hur en bra kompis ska vara och om man själv är en bra kompis. Att skapa förståelse betydelsen av hur man behandlar andra.


Titta på filmen Värsta bästa vänner och samtala om vad man har sett. Lär ditt barn att bli en bra kompis. Du som vuxen måste guida ditt barn praktiskt i hur man behandlar andra människor. Var försiktig med pekpinnarna. En diskussion är en presentation av giltiga argument från båda parter tills en lösning uppnås på ett positivt sätt.


Om du kommer ihåg dess sanna mening kommer du förstå att handlingen ”att föra en diskussion” inte är samma sak som att ”gräla”. Det är faktiskt hälsosamt och ibland nödvändigt för dina relationer med andra. Kan ditt barn samarbeta och vänta på sin tur?


Eller är det tvärtom, att hon eller han låter alla gå före? Gör ditt barn vad som helst för att få en kompis ? Hon tycker inte att man ska vara rädd för att lägga sig i och guida barnen.

En bra riktlinje för barn är att de ska behandla andra som de själva vill bli behandlade. Men det kan vara svårt för om man gör det eller är med den som blir reta kan man själv bli retad. Man måste vara ganska modig, säger Axel som blev retad när han kom som ny elev i tvåan. Det var några äldre barn i fyran som retade mig.


Det är ett bra sätt att komma ihåg hur man är en bra kompis och att man ska behandla alla på ett schysst sätt. Kompislåten Panelen i filmen framför en fin låt om hur man är en bra kompis. Softar själv eller med en kompis. Pirrig på ett bra sätt. Fantiserar om hur det ska bli och kanske oroar mig lite.


Till exempel kan man tänka på att inte prata illa om någon som inte är närvarande. Att bli en bra kompis är något man kan träna på. Enligt Amelie Furborg är det viktigt att prata med sitt barn om hur man är när man är en bra kompis. Du måste vara tydlig med att man inte får vara elak mot andra.


På lördag bjuds det på lördagsteater på Svalövs bibliotek. Den heter ” Kompis – hur blir man det? Det är en musikföreställning med Ensemble Mare Balticum om att leka tillsammans, om att bjuda till och vara en bra kompis.


Fyy att behandla sina vänner eller fd vänner på det viset. Alvin vill spela, bara spela. Om nån av mina vänner hellre vill bryta kontakten med mig så säg det då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg