fredag 20 april 2018

Dubbelfalsad plåt lutning

I AMA Hus används också lutningen 1:(~ 7°) som lägsta rekommenderade lutning vid dubbelfalsad bandtäckning eller täckning med profilerad plåt. Kostnaderna för den underliggande takkonstruktionen påverkas av vilken taklutning som väljs. Att lägga tegelimiterad korrugerad plåt på graders lutning är fullkomligt vansinne hur du än tätar skarvarna. Vi hade dubbelfalsad plåt på graders lutning på garageändan och det gick inte att få tätt hur vi än försökte i många års tid.


Plåttak med lägre lutning än grader?

Minsta taklutning med plåttak? Fastsättning skulle ske direkt vid ståndfalsen genom punktsvetsning till den rostfria sömsvetsade falsen och till förzinkad dubbelfalsad plåt med förskruvning genom falsen. I båda fallen användes en speciell rostfri glidskena, 4mm lång, infäst med ett antal rostfria skruvar till underlagsspont en under varje konsol.


Dubbelfalsat plåttak passar såväl egnahemshus som andra typer av fastigheter. Det är även ett bra val för låglutande tak: minsta rekommenderade lutning är 1:eller grader. Det dubbelfalsade takets plåtar sammanfogas med en fals. Tekniken som används gör att taket blir tätare och mer hållbart än våra övriga modeller.


Jag håller på att bygga ett nytt hus.

Och nu har det uppstått en diskussion mellan min byggare, plåtslagare och hustillverkare. Angående vid vilken taklutning (golvet ska ha på balkongen)Plåtslagaren vill inte lägga dubbelfalsad plåt på taket som är under grader. Under balkongen är det bostadsyta. Ofalsade tegelpannor fungerar av erfarenhet tillfredsställande vid en minsta lutning 1:(cirka 22°). Takstolarna som bär taket får då en passande form och en lämplig konstruktionshöjd.


Vindsutrymmet kan utnyttjas till bostadsändamål eller förvaring. Enkel hakfals med rörelsemån och dubbelfalsad fotplåt med drivvattenhake. Används som anslutning mellan taktäckning och fotrännor respektive vinkelrännor. Denna lösning rekommenderas för tak med lutning ≥18°.


Beakta att fotrännor enligt AMA Hus förutsätter en taklutning ≥ 30°. Hela byggnadens kostnad påverkas i sin tur av på vilket sätt utrymmet. Det har också utvecklats en variant av profilerad plåt , plåttakpannor, som används i stället för tegel- eller betongtakpannor. Sammanfogningen av profilerad plåt sker huvudsakligen med överlapp.


Vid lutningar under grader (1:10) undviker vi tvärfalser, med den säkerhetspolicyn kan vi garantera ett tätt tak även på balkonger och altaner. Att täcka balkonger med falsad plåt är ett väldigt tätt alternativ om man har tillräkligt fall. Tak med mer lutning är mer förlåtande.


Denna metod är lämplig då taket har en svag lutning , alltså en taklutning på under grader.

Om man använder bandtäckning med dubbelfalsad plåt kan dock. Det vill säga, allt ska falsas ihop, Clix är dock godkänt som enkelfals ned till 14° lutning. Där det krävs typ bandtäckning.


Medan slätplåt är dubbelfalsad plåt som fungerar bra på tak med låg lutning. Vad du själv väljer beror som sagt på vilket utseende du är ute efter, vilken lutning du har på taket och hur mycket du är beredd att betala. Tegelimitation är till exempel dyrare än TPmedan dubbelfalsad plåt är ännu dyrare. Av våra takmodeller är det just dubbelfalsat.


Tvålagstäckning (helklistrad). Enlagstäckning (helklistrad). AMA Hus diskuterades om lutningen skulle ökas till 1:(1°). Det blev inte någon ändring.


Tätning mellan fönsterbleck och karm enligt figur AMA JT-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg