onsdag 4 april 2018

Tema vänskap förskolan

Vänskap Vänskap är en gåva att vara rädd om. Det bör vuxna förmedla till barn i både ord och handling, tycker forskaren Anne Greve. Samtidigt varnar hon för att skapa en press på barnen kring vänner.


Vuxna kan aldrig bestämma vem som blir vän med vem. Under denna fest får barnen prova olika saker och få känna känsla av att vara modig.

Detta kopplas till förskolans läroplan och strävansmålet som säger att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga, samt utvecklar sin identitet och känner trygghet i den. Hoppetossa på förskolan. Det var spännande och lärorikt.


Går just nu på förskolelyftet, Barns språk - och matematikutveckling genom praktiskt arbete. Jag har bl annat gjort en saga med barnen i Photostory, ett program man kan hämta gratis på skolverket. När barnen haft med sig påsen hem och arbetat med den - så får de ta tillbaka den till förskolan.


Barnet får sitta i den magiska berättarstolen på samlingen och visa den för sina kamrater, berätta vad de gjort, hur det gick osv.

Om det behövs så hjälper vi barnen vidare i berättelsen med utmanande frågor. På kvalitetsmässan i Göteborg lanserar Friends ”Alfons vänskapslåda”. Materialet i lådan hjälper pedagogisk personal i förskolan att, tillsammans med den populäre figuren Alfons Åberg, arbeta med frågor som rör trygghet, vänskap och känslor.


Barns lika värde och vänskap på förskolan. Malmö: Lärarutbildningen, Malmö högskola Examensarbetet handlar om hur två olika förskolor arbetar med barns lika värde och barns vänskapsrelationer. Vilket förhållningssätt har du till hållbar utveckling?


Tillsammans med solidaritet och tolerans, lyfts ämnet fram allt mer i förskolan. Inte så konstigt – det är här nästa generation finns. Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik, skriver exempelvis om ämnet i artikeln ”Att lära för hållbar utveckling”.


Jag som ansvarar för Lektionsbanken heter Fredrik Sandström och är lärare i svenska åk 7-på Gäddgårdsskolan i Arboga. Magnus Cederlöf, fritidslärare. Vad som krävs av barnen är att de har förmågan till social kompetens för att kunna utveckla vänskap. Namnrundan går även att byggas på med att den första personen säger sitt förnamn och tema , sedan ska nästa person upprepa första namnet och tema innan hen säger sitt namn och tema och så fortsätter nästa person med att upprepa tidigare namn. I förskolans läroplan står att läsa att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga för grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp.


Metodmaterial för förskolan.

Materialet i vänskapslådan hjälper barn att stärka och utveckla sin empatiska förmåga, samt att få ta del av och bearbeta olika ämnen kopplade till vänskap. Det finns många barnböcker som handlar om just vänskap och om allt därtill. Här har vi valt ut åtta av dem! På förskolan behöver man arbeta ofta och mycket med hur man är en bra kompis, hur man ska förhålla sig till andra och vad det innebär att vara en del av en grupp. Köp boxen för 4kronor på Bokus.


I leken upptäcker, utforskar och bearbetar barnen de intryck de får från sin omvärld. Och med rörelse och fysisk aktivitet stimuleras utvecklingen av bättre. Bra inspiration finns också i Arbetshandledningen Tema Vatten på samma sida. Ester Arg och Daisy Galej av Anna Platt och Maria Källström är en bok om vänskap och känslor.


Den handlar om att ha rätt till sin egen känsla, även om den är ilska, och om att man kan uppleva saker på olika sätt. Vår tanke med vårt tema är att barnen ska bli medvetna om sig själva och sin roll i familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg