onsdag 11 april 2018

Barn som slåss på dagis

Skrivet av: Åsa: Min dotter som är två år, slår och river de andra barnen på dagis i perioder, vissa perioder gör hon det mer och andra perioder mindre. I övrigt är hon en gla pigg och harmonisk liten tjej. Hon slåss aldrig hemma eller då vi träffar andra barn på fritiden.


Mitt barn ska inte behöva vara rädd att gå till dagis eftersom det finns ett barn som bråkar och slåss. Jag har pratat med personalen, men de sa att barnet som bråkar och slåss gör det mot alla barn.

När barnen kommer ut och ser barnet som bråkar och slåss så de blir rädda och ledsna. Samma sak skedde på sonens förskola då barnen kom och sa att sonen gjort saker och att det skylldes på honom trots att han varit hemma en vecka. Barn som slåss (väldigt långt, ber om ursäkt) Fick tips av Malin (Tack!) om det här snacket. Nanny AnneLie svarar på läsarnas frågor. Vi har en son som är år.


Han hamnar ofta i konflikter på dagis. Enligt dagispersonalen är han viljestark, impulsiv och ibland kastar han saker på andra när han blir arg, eller så knuffas och slåss han.

Vissa dagisbarn är lite rädda för honom. Att tvinga ett barn att säga förlåt löser oftast inga konflikter på lång sikt. Risken är att barnet till slut säger förlåt för att få ett snabbt slut på situationen.


Men kom ihåg att barn gör som vuxna – ditt barn kommer att lära sig att säga förlåt om du gör det i situationer där det behövs. Lösningen på problemet ( som kräver massor av uppmärksamhet!) ligger i att förstå vad barnet som slåss och biter behöver – men inte förmår uttrycka – och ge honom stöd i att uppnå det, på andra sätt, utan att slåss eller bitas. Ett barn som slåss och bits är inte ett elakt eller korkat barn. Dom flesta av oss minns nog mer eller mindre jobbiga barndomsupplevelser någon gång hos t. Du undrar om du borde bli en strängare förälder.


Det beror på vad man menar med sträng. Om ett barn slåss är det bra att vara sträng i betydelsen tydlig, tålmodig, envis och konsekvent. Min son på månader och har precis börjat skolas in på dagis. Han är ganska försiktig av sig och tar tid på sig innan han känner sig trygg med andra vuxna. Hur ska jag som förälder bete mig för att inskolningen ska bli så bra som möjligt?


Ställ krav på dagis att de ska lösa situationen, när Elin började på dagis fanns det ett barn som det var problem me men där var det autistiska drag som var utåagerande och föräldrarna visst vad de hade att jobba med och höll på att stånga sig blodiga med kommun för att få rätt till en assistent på dagis. Det går också bra när vi är iväg på t. Vi vill ha konkreta tips för att få honom att sluta slåss när han blir arg.

Det viktigaste budskapet jag vill ge är att om barnet vägrar ta på sig kläder, att försöka sätta sig in i barnets situation. Eller att ett syskon får stanna hemma och göra något som uppfattas som kuligare. Många föräldrar som blir arga på sina barn som biter får dåligt samvete, men det ska de inte ha. Skrattar barnet när man säger till det, har man inte blivit tillräckligt arg.


Det är viktigt att markera att det inte är ok. Titta tillsammans med barnet , prata om det ni ser och upplever. Det kan skilja sig åt mellan barn i samma ålder.


Väl på dagis är hon jätte sur och vill inte säga hej då eller ibland kramas hon jätte hårt och vill inte släppa. Tänk på att barn kan bli rädda för sådant som du inte tror de blir rädda för. Jag har fattat att det är jätte svårt för henne med separation så jag försöker stanna på dagis en stund och sätta igång henne i lek innanjag går iväg, inte alla dagar man hinner med det men oftast. Har du separerat och lever i ett förhållande med delad vårdnad kanske det kan bli aktuellt att ha barn på två olika förskolor. Arbetar i en förskoleklass där ett av barnen spottar på både de andra barnen och andra vuxna.


Barnet i fråga gör det bara i skolan. Detta beteende har nu medfört att de andra barnen helst undviker detta barn och upplever det som äckligt. De vet ju aldrig när de kan bli bespottade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg