tisdag 17 april 2018

Informativt tal inledning

Informativt tal inledning

Sveriges största utbud av födelsedagstal från professionella talskrivare. Jag anpassade och gav innehållsförteckning. Avhandling: om man tittar på mallen för avhandlingen till detta tal så tycker jag att jag fyller alla punkter med stort djup och förstålighet.


Skall skriva och hålla ett informativt tal på ca minuter. Till sin hjälp kan man även ta s. Inledningen - visa din publik respekt, väck intresse. Mer konkret innehåller ett bra tal : En stark inledning , dvs. Informerande tal mall Informativt tal Retorik - Konsten att övertyg.


SLUT - I direkt anslutning till din syftesbeskrivning kan du formulera en huvudtanke eller något som liknar. Ett Informativt tal skall enbart syfta till att helt objektivt berätta något för åhörarna som de förhoppningsvis kan ha glädje eller nytta av. Det är viktigt att du definierar syftet noggrant innan du börjar skriva ditt tal för att du skall nå dit du har tänkt dig med informationen du tänker presentera. Men en mindre informativ rapportering ligger inte i småspararnas intresse.


Informativt tal inledning

Inte heller är jag en sån surpuppa som inte kan erkänna att en hel del reklam i tv är informativ och har en fräsch humor. Ashk Dahlén har försett sin översättning med en informativ inledning och många förklarande noter. Det var ett möte av mer informativ. Jag tror det är viktigt att ni skriver mesta talet ihop och sen kan var o en få säga ytterligare några ord till ‘sin’ man utöver det.


Och att ni sedan gör ett tydligt manus, där det framgår vem som säger vad. Vill inte babbla fotboll typ eftersom alla vet det och det känns konstigt att göra ett informativt tal om det. Funderar på att prata om problem kring julen. Erik Niva som ett exempel.


Bra ämne till informerande tal ! När du ska skriva ett tal är det naturligtvis massor med saker att tänka på. En kvinna jag känner har denna vecka på sig att formulera ett för henne viktigt tal. Vi pratade lite om det när vi sågs senast, det är kanske ofrånkomligt med tanke på att jag bl a arbetar som talskrivare. Men du behöver inte ha mig som vän. Talet ska vara kul och får gärna bryta mönstren, men utan att genera mottagaren.


Börja aldrig med att säga att du inte är någon talare, då somnar åhörarna på direkten! Här kommer Ingers bästa tips: 1. Fördelen med ett informativt tal är att de som kommer för att lyssna till dig är att de sökt sig till dig för att de är intresserade av det du kommer att tala om = Välvillig publik. Du har med andra ord fått lite gratis ethos innan du ens kommit upp på scenen. När du formulerat din tes och sökt tillräckligt med information, är det dags att skapa själva talet ( talets innehåll och struktur).


Det absolut vanligaste här är att man faktiskt skriver ner talet och på så sätt skapar ett slags ”manuskript” som man sedan utgår ifrån i det muntliga framförandet. Hur man skriver en introduktion för en informativ tal Skriva introduktion för en informativ tal är din chans att antingen fånga publikens uppmärksamhet, och förhoppningsvis hålla den under hela ämnet, eller förlora dem och ha tal slaga ut i landet sömniga syrsor. I Sverige talas det, och gnälls, en hel del om hur mycket svenskan har lånat från andra språk under senare år och det är framförallt engelskan som har gett oss. Därefter finner du dig och berättar om jubilarens årtionde. När du har skrivit talet , stryk och få ner det till bara nyckelord.


Vissa viktiga delar kan du skriva ut helt (t.ex. den första och sista meningen, en fin formulering osv.). En nedskriven version av ett tal , där eleven pratar om miljön i framtiden. Fokus ligger bland annat på hur allvarligt miljövarningar tas, och om dessa varningar gör skillnad. Vidare så diskuteras även alternativ för hur man ska kunna förbättra miljön.


Notera att källor för informationen som presenteras i talet saknas. Jag fick MVG på talet och MVG i slutbetyg! Vet du vad jag tog för ämne?


Det är bara att köra efter magkänslan: det du kan bäst är det du kan bäst. Ska du hålla ett riktigt bra informerande tal , krävs det att du vet vad du pratar om, du har koll, du tycker om ämnet och kan prata fritt kring det utan eventuella stödord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg