måndag 9 april 2018

Bipolär typ 2 sjukskrivning

Vid lindrig, medelsvår till svår bipolär sjukdom mellan skov med kognitiv funktionsnedsättning och depressiva restsymtom kan hel sjukskrivning , alternativ partiell sjukskrivning , behövas upp till år. Vid svår bipolär sjukdom med permanent försämring efter skov eller progredierande förlopp och svår samsjuklighet kan. Det finns olika typer av bipolär sjukdom.


Symtomen kan förändras genom livet, och därmed vilken typ av bipolär sjukdom individen har. Bipolär sjukdom börjar ofta med en eller flera depressioner.

De flesta med bipolär sjukdom är helt utan symtom mellan perioderna, men inte alla. Orsaken är att du kan behöva en annan behandling än den som enbart har återkommande depressioner. Det går inte helt att bota bipolär sjukdom men med rätt behandling går det att leva gott liv trots diagnosen. Man brukar prata om att det finns två olika bipolära tillstånd: typ och typ 2. MIn erfarenhet är att som student är det ganska lätt att få sjukskrivningen godkänd av FK (misstänker att det beror på att det är csn som betalar ut pengarna).


Jag har nu varit sjukskriven terminer, i mina papper står det att affektiv sjukdom troligtvis föreligger, men jag har en del annat också. Diagnosen består i en längre utredning som görs av läkare.

I första hand består diagnostiseringen i observationer av och samtal med patienten. Risken för självmord med bipolär sjukdom typ Vid bipolär typ har man en hypoman fas, och då är uppvarvningen, annat på grund av slösande under de maniska perioderna och långa sjukskrivningar 2. Tillståndet brukar debutera mellan och års ålder, men stora variationer förekommer. Det är ungefär dubbelt så vanligt att debuten är en depression som att det är en mani. I januari börjar nya rekommendationer gälla för sjukskrivning i psykiska diagnoser. Den största förändringen i beslutsstödet är att läkare bör undvika sjukskrivning – eller sjukskriva patienter på deltid – i högre utsträckning än tidigare.


Här kan du söka i Socialstyrelsens rekommendationer för sjukskrivning utifrån sjukdomar och tillstånd. Rekommendationerna är inte regler, utan vägledning. Bedömningen av en persons arbetsförmåga ska alltid vara individuell och utgå ifrån individens unika förutsättningar.


En hypomani är inte lika intensiv som en mani och är också mer varierande i tid. Depressionerna är återkommande, långa och svåra med kortare och lindrigare uppåt perioder, så kallade hypomanier. Växlar mellan svåra depressioner och hypomanier. Ett av hindren för snabb diagnos av bipolär sjukdom är den utbredda okunnighet som finns om sjukdomen. Okunnigheten har lett till mängder av myter och missuppfattningar.


I några finns korn av sanning, andra är rena missuppfattningar.

Enligt DSM-gäller att en individ drabbats av minst en manisk episod för att diagnosen biolär sjukdom typ ( ). Enligt ICD-krävs att individen drabbats av ytterligare en affektiv episod (mani, depression eller hypomani) för att diagnosen bipolär sjukdom typ ska. Den klassiska bipolära sjukdomen är när det växlar tydligt mellan stämningslägena med djup depression och klassisk mani. Det är den som benämns som Bipolär I (tidigare Manodepressiv sjukdom).


Avgränsningen följer kvalitetsregister BipoläR ( ). I detta register används emellertid även beteckningarna Bipolär typ I, Bipolär typ II, Bipolär UNS samt Schizoaffektivt syndrom. De skilda beteckningarna baseras på delvis skilda utgångspunkter. ICD-diagnoserna betecknar tillståndet vid den specifika tidpunkt då diagnosen ställs. Therèse Molander fick diagnosen bipolär sjukdom typ för år sedan, men hon har märkt av sjukdomen ända sedan grundskolan. Bipolaritet kan vara svårt, men det kan även föra många fantastiska fördelar med sig, menar hon.


Den finns i två typer : typ och typ 2. Skillnaden mellan dem är att typ kräver minst en manisk episo medan det för typ två krävs minst en hypoman episod och minst en depressiv period. Med anledning av detta har Riksrevisionen på eget initiativ inlett en granskning av läkares försäkringsmedicinska uppdrag. Tidigare kallades en typ av bipolär sjukdom, bipolär I, för manodepressiv sjukdom. En bipolär depression skiljer sig från vanliga depressioner på flera sätt.


Insjuknandet sker snabbare, från några timmar till ett par veckor. Vanliga depressioner utvecklas under 1- månader. Jag vårdades inneliggande på sjukhus eftersom jag planerat att ta mitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg