torsdag 5 april 2018

Fyra hörnstenar vid palliativ vård

Vård i livets slut är centralt i palliativ vård och innebär lindrande vård för de svårast sjuka och döende. Palliativ vård har en tidig fas som ofta är lång och en kort sen fas. Tidig palliativ fas ses vid till exempel spridd långsamväxande cancer i bröst eller prostata, svår hjärtsvikt, obotlig neurologisk sjukdom, eller demens under ibland flera år.


För att tillgodose dina behov så arbetar vi i den palliativa vården i team. Specialistläkare, sjuksköterskor, kuratorer, dietister, sjukgymnaster och arbetsterapeuter finns tillgängliga för att ge dig och dina närstående en komplett vård och största möjliga stöd.

Med dessa fyra hörnstenar som utgångspunkt var syftet med studien att beskriva förändringar gällande palliativ vård efter införandet av standardvårdplanen Liverpool Care Pathway (LCP) på en geriatrisk klinik. Fem frågeställningar undersökte sjuksköterskornas erfarenhet av LCP samt utvalda delar från de fyra hörnstenarna. Målet för den palliativa vården är att ge högsta möjliga livskvalitet för både patienten och de närstående. Fyra hörnstenar i palliativ vård.


I Sundsvalls kommun utgår arbetet kring personer i livets slutskede och dess närstående utifrån palliativa vårdens värdegrund som bygger på fyra hörnstenar. Symtomlindring i vid bemärkelse. Smärta och andra svåra symtom lindras, samtidigt som patientens integritet och autonomi beaktas.

Du kan få palliativ vård om du har symtom eller andra besvär som du behöver hjälp att lindra. God vård i livets slut är en rättighet. Det handlar om att skapa förutsättningar för högsta möjliga livskvalitet under återstående livsti bland annat genom att lindra symptom och ge stöd till anhöriga. Videon är ca minuter lång.


Hörnstenarna är grunden i palliativ vård och beskriver processen vid livets slut. God palliativ vård i livets slutskede utgår från fyra hörnstenar. Att kunna reflektera över den palliativa vårdens mål, filosofi och förhållningssätt. Att få kunskap om hur smärta och andra symtom och obehag påverkar den sjuke och de närstående samt hur undersköterskan kan lindra och underlätta. Att känna till vedertagna omvårdnadsmetoder vid palliativ vård i livets slutskede.


De fyra hörnstenarna är symtomlindring, kommunikation och relation, samarbete samt stöd till anhöriga. Vid kritiska skeden som kallas brytpunkter måste svåra besked som att viss sorts behandling eller näring avbryts kommuniceras på ett bra sätt. I vården i livets slut handlar det oftast om brytpunkten inför den sena fasen i palliativ vård.


Men allt mer kunskap finns inom demensområdet som berör olika yrkeskategorier och då underlättas ett gemensamt synsätt och arbetssätt vid vården av den demenssjuke. I den palliativa vårdfilosofin finns tydliga värderingar. För att underlätta detta har fyra hörnstenar identifierats.

En god palliativ vård svarar upp mot den enskildes specifika behov. En av palliativ vårds hörnstenar är stöd till närstående. I den här videon beskrivs närståendestöd i praktiken vid palliativ vård , vem är närstående? Den palliativa vården kan vid behov inrymma flera olika yrkesgrupper för att uppnå bästa vård. Du vill arbeta utifrån den palliativa vårdens fyra hörnstenar baserat på symtomlindring, kommunikation, närståendestöd och teamarbete.


Vi söker dig som är positiv, ansvarsfull, initiativrik och som strävar efter att utvecklas och växa i din yrkesroll. Erfarenhet av palliativ omvårdnad är meriterande. Vården och omsorgen utformas efter behov och önskemål från patienten och beskrivs i genomförandeplaner och vårdplaner.


Inom det moderna palliativa förhållningssättet är det av största vikt att betrakta människan och dennes fysiska, sociala, psykiska och existentiella dimensioner som en helhet. Att närstående får tillräckligt stöd är extra viktigt vid palliativ vård , eftersom vård i livets slutskede ofta bygger på stora insatser från närstående. Det kan vara en omvälvande och påfrestande process att som närstående vara en del av palliativ vård då situationen ofta kantas av oro, ångest, rädsla och isolering. Vem ska erbjudas palliativ vård ? Palliation ABC är en avgiftsfri webbutbildning i allmän palliativ vård som utvecklats av Betaniastiftelsen i nära samarbete med Svenskt Demenscentrum.


Utbildningen är baserad på Socialstyrelsens kunskapsstöd och nationella riktlinjer för god palliativ vård i livets slutskede och riktar sig till all personal inom vård och omsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg