måndag 13 mars 2017

Gaser i magen ont

På MediCheck kan du få hjälp av specialistläkare med frågor om smärta i magen. Ingen avgift upp till år. Alla har gaser i magen och vi fyller hela tiden på med nya. De orsakas av mat och luften vi sväljer. Ibland blir det för mycket gaser och då kan du känna obehag eller få ont i magen.


Besvären brukar vara övergående och försvinna om gaserna släpps ut.

Vid långvariga problem är det bra att se över kosten och undvika viss mat. Gas i magen och i tarmarna är något som alla har. Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat. Att ha gaser kan göra att magen sväller och att du får ont , men är oftast inte farligt och beror sällan på en allvarlig sjukdom. Långvarig användning av avföringsmedel eller läkemedel som ger förstoppning kan bidra till problem med mycket gaser i magen.


Mycket gaser i magen kan vara en del av sjukdomsbilden vid IBS (Irritable Bowel Syndrome) – en ofarlig, men tidvis besvärande, överkänslig tarm. Ont i magen kan få hela livet känns jobbigt. Men det finns mycket som du kan göra själv för att lugna magknip, en svullen, värkande, gasig eller lös mage.


Näringsfysiolog Kristina Andersson hjälper dig att lindra sju vanliga orsaker till ont i magen : Besvär med gaser i magen.

Magen känns uppsvälld. Du är ofta lös i magen. Det kniper, bullrar och tränger på, gasbildning är något som försiggår i alla tarmar, utan undantag. Magkliniken har i fyra år hjälpt klienter med magbesvär, som illaluktande gaser i magen , att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen.


Nu kan du testa vår webbaserade behandling. Vägledning steg-för-steg med matlistor, recept, frågor och svar, video, checklistor mm. De allra flesta av oss har någon gång upplevt besvär med magen i någon form.


Diarré, förstoppning, gaser eller mer diffusa symtom som magknip, ballongmage och uppkördhet är vanligt förekommande. Här nedan hittar du olika produkter som kan lindra besvären med gaser , orolig mage och IBS på olika sätt. Vissa människor är helt enkelt mer känsliga för gaser än andra. Det betyder att även om du inte nödvändigtvis producerar mer gas än normalt, har du mer besvär av gasen.


I så fall kan det vara läge att uppsöka en läkare, eftersom du kanske drabbats av IBS, eller Irritable Bowel Syndrome. Tyvärr finns det ingen behandling som gör att gaserna försvinner helt men du kan ta receptfria tabletter som binder gaserna , vilket minskar svullnaden och magknipen. Har du ont i magen under en längre tid kan det bero på förstoppning. Mikrolavemang, stolpiller och tarmretande laxermedel kan hjälpa.


Har du en känslig mage märker du antagligen av att vad du äter kan göra stor skillnad. Och du behöver inte lida av IBS för att magen ska säga ifrån — viss mat är helt enkelt svårare för alla magar att hantera. Många har också besvär med förstoppning.


Gaser är annars en vanlig förklaring.

Trög mage och förstoppning kommer ofta då man ändrar sina kostvanor, exempelvis i samband med semestern, eller för att man rört på sig mindre. Blindtarmsinflammation brukar orsaka smärtor runt naveln och gör sedan ont i högra sidan av magen , men smärtan kan vara diffus. Magsår: magsår ger problem som kan skilja sig åt från person till person.


Hos vissa svider det i övre delen av magen , något som ibland kan bli bättre av att man äter. Hos andra märks det som ett illamående, medan en del knappt känner av saken. Det är en funktionell magtarmsjukdom, vilket betyder att man inte kan hitta några fel i mage eller tarmar, de fungerar bara inte riktigt som de ska. Vanliga symtom är uppsvälld mage , oregelbunden mag- och tarmfunktion med diarré, förstoppning eller omväxlande mellan dessa. Sjukdomen är ofarlig men kan vara riktigt besvärlig att leva med.


För den som vill få sin mage att må bra är det också viktigt att se till att vårda sina goda bakterier i tarmen, säger Åsa Vilbäck. Mat-schema för svullna och krånglande magar. Mat som gör magen glad! Problem med mage och tarm blir allt vanligare bland svenskar, och ord som ballongmage och gasmage har etablerat sig alltför väl.


Det behöver inte alltid vara stress eller sjukdom, det finns massor av mat som gör att magen sväller upp eller gör ont. Strålar smärtan till ryggen? Var det smärtar kan avslöja orsak till magont. Det fina med det är att det går att påverka.


Blod- och slemavgång är typiskt och smärtorna är närmast kolikaktiga, men om man kan avge gaser och avföring kan symtomen lindras. Om tumören sitter allra längst ner i ändtarmen tillkommer ofta flera lokala symtom. Till exempel kan man känna ett ökat behov av att gå på toaletten, något som dessutom kan göra ont.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg