måndag 27 mars 2017

Minsta lutning tak

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här!

Kulörprogram med RAL- och NCS. Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Fantastiska Erbjudanden i Tak.


Oavsett vilken utformning taket har måste det förr eller senare underhållas. Kostnader för tillsyn och underhåll är också beroende av lutningen.

Ju brantare ett tak är desto svårare och därmed dyrare blir underhållet. Arbetsmiljöaspekterna på takets lutning och utformning är inte heller att bortse ifrån. Tak kan utformas med olika nockar, veck, hörnor och övergångar från delar med god lutning till flacka partier.


Resultatet blir många detaljlösningar. Om en enklare takform kan väljas ger den färre detaljlösningar och mindre risk för regnvattenläckage. Ju lägre lutning på taket , desto större krav ställs på takmaterial och utförande. Observera att om taket har invändig takavvattning, kupoler eller takbrunnar bör materialvalet vara ett svetsat tätskikt som monteras av en auktoriserad takentreprenör. Takpapp används på ventilerade konstruktioner, dvs kalla tak.


Vid hellånga band där taket avvattnas med yttre hängrännor och där inga hinder finns i form. Ofalsade tegelpannor fungerar av erfarenhet tillfredsställande vid en minsta lutning 1:(cirka 22°). Takstolarna som bär taket får.


En bestämmelse om en minsta vinkel kan vara aktuell i situationer när ett platt tak inte är lämpligt. Det kan till exempel vara för att förhindra att vatten eller snö samlas på taket , för att uppnå tillräckligt bullerskydd men även för att ta hänsyn till stads-och landskapsbilden. Alla papprullar är uppmärkta med vilken lutning som krävs för att pappen ska användas med fullgot resultat.


Det finns exempelvis de där lutningen krävs vara minst grader medan andra har ner till grader.

Lindabs monteringsanvisning säger 5° som minsta lutning , under 14° måste överlappet vara längre och tätningsremsa användas. Därför bör du, om du har rå överväga ett plåttak eller ett tak med tegel- eller betongpannor om ditt hus har sadeltak med normal lutning eftersom det är bättre. Många gör nog även det valet av estetiska skäl, taket utgör trots allt en stor del av upplevelsen du får när du tittar på ett hus. För det första ska alla tak med en lutning under grader alltid läggas med två skikt.


För det andra önskar du säkert att takpappen ska hålla i många år – i så fall sparar du både pengar och läggningstid om du redan från början lägger två skikt. Mät därefter det lodräta avståndet från den uppmätta meterns ändpunkter upp till taket. Dra det mindre måttet (a) från, det större (b) och du får fram takets stigning på m. Diagrammet visar lutningsvinkeln.


Olika taklutningar - Tak med lutning på ca 22° kallas för branta tak. Skillnaden t ex m är lutningen 14ø. Takets lutning kan vara avgörande för vilka taktäckningsmaterial som kan användas, t ex: Tegel- och betongpannor brukar kunna användas ner till graders lutning.


Ofalsade pannor kräver en taklutning på minst grader. Minsta taklutning kan variera beroende av vilket underlagstak man har samt om panorna är falsade. Vad är det minsta lutning av ett tak ? Taklutningen, även känd som beck, definierar hur långsamt eller hur snabbt taket stiger över en viss horisontellt avstånd. Citerades som ett förhållande, kommer ett lägre antal vanligtvis definiera en plattare tak. Pulpettak används till byggnader med upp till m bredd och med liten taklutning.


Vid stora spännvidder kräver detta ofta en eller flera bärande. Detta gör att man kan lägga sedummattor på tak med lutning ända upp till grader. Om taken lutar mer än o kan det utformas en särskild anpassad lösning i samråd med Byggros. Tak med låg lutning ställer extra höga krav på taktäckningen. Sadeltak kan byggas i olika vinklar men en lutning på minst femton grader rekommenderas för utseendets skull.


Icopal har ett heltäckande sortiment. XL-BYGG är en kedja av närmare fristående bygghandlare över hela landet. Tillsammans med våra kolleger i Norge och Danmark bildar vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg