fredag 31 mars 2017

Krönika tips ämne

Men jag känner mig helt tom i huvudet, det har gått en vecka utan att jag skrivit ett ord. Krönikan ska in på fredag för respons och bearbetning kommande vecka. Så nu behöver jag massor av idéer på vad jag kan skriva om!


Personligen brukar jag ibland skriva krönikor utefter händelser som jag har tagit del av som jag sedan kopplar till både mig själv men även spinner vidare på och förklarar i ett bredare perspektiv. Så vad ska man skriva om? En bra utgångspunkt är självklart ett ämne som du har ett förhållande till, eftersom du ska skriva en text utifrån ett personligt perspektiv. Om du inte har några som helst åsikter eller tankar om ämnet blir det svårt att skriva en bra krönika.


Våga också utnyttja friheterna man har när man skriver en krönika : skriv så att det känns roligt och inspirerande. För att lyckas med detta är det viktigt att du har hittat ett bra ämne. Läs igenom texten när du är klar för att undvika slarvfel. Låt också någon annan läsa igenom och ge tips.


Det räcker dock inte med att hitta ett bra ämne , krönikan måste dessutom vara skriven på ett sätt som fångar läsaren och framför budskapet. Det är här som krönikorna blir riktigt roliga och givande att skriva, eftersom den fria formen ger dig friheten att använda språket som du vill för att fånga läsaren. Tänkte skriva en krönika till en tidning (en typ av tävling), den får vara om precis vad som helst men det står totalt stilla i skallen på mig.


Fick just reda på att deadline är imorn så om det skall bli något av saken borde jag börja ikväll. Vill du bli en krönikör med en trogen läskrets och god spridning? Det går att skriva krönika på ren instinkt, men i den här artikeln får du tips om dramaturgi, hur du hittar rätt ämne , och hur du skapar ett slut som levererar. Du ska också våga vara personlig och väcka tankar och känslor. Vad är det som gör en krönika angelägen och bra?


Krönika tips ämne

En bra krönika ska fånga daggdroppen och spegla kosmos. Texten ska kommentera något aktuellt, men gärna fokusera på en detalj som berättar något om helheten. Fem snabba tips för en bra krönika , tack!


Tänk på vilka känslor du vill väcka hos läsarna. Man behöver inte hålla sig till fakta utan kan med gott samvete lätta på mameluckerna och dra en riktig skröna om man så vill. Om jag skulle skriva en krönika idag hade jag kanske skrivit om Madeleines förlovning. Inte för att stjäla ämnen (haha), men för att bli inspirerad.


Krönika tips ämne

Jag ska skriva en krönika i skolan, men jag har verkligen inga idéer om vad jag kan skriva om. Tips på ämne till krönika. De garantera ingen publicering förrän efter att de läst krönikan. Men nu står det helt still, vad ska jag skriva om?


Eftersom det är min första krönika vill jag ju skriva om något som ökar chansen att den faktiskt blir publicerad. Så, är det någon som har tips ? Krönika – att skriva krönika Skriv din krönika och ge den rubriken Version (men den ska naturligtvis även ha en egen rubrik). Låt en kamrat göra en kamratbearbetning av din text.


Krönika tips ämne

Det finns en mängd med tips som är bra att tänka på för att kunna komponera den bästa möjliga krönikan. Det första och kanske viktigaste är valet av ämne då detta måste vara något som du brinner för och som du har mycket tankar kring då det är detta som ska ligga till grund för hela krönikan. Relationen mellan barn och deras föräldrar får i det här sammanhanget sägas vara något som är ständigt aktuellt.


Stilnivån i en krönika kan variera beroende på det sammanhang där texten ska publiceras. För att du ska kunna få lite konkret inspiration till ditt eget skrivande, länkar vi här till en rad olika exempel på krönikor. Medan du läser kan du försöka.


Alltså hur “reglerna” ser ut. Ta inte mina tips som skrivna i sten. Jag har heller ingen journalistisk utbildning. Hur man skriver en krönika : Ett aktuellt ämne. Hitta ett aktuellt ämne att skriva om, eller skriv om en situation eller upplevelse.


Helena Limér, elev på Borgarskolans medieprogram och skribent på vår sajt skriver här om hur det känns att bli kallad lat och girig. Någon som vet ett bra ämne som man kan hålla ett bra tal om i cirka minuter? En krönika är ingen faktatext om Franska revolutionen till exempel.


Jag kan inte komma på något som man skulle kunna gå in lite djupgående i som inte är alltför brett Helst något man kan bullshitta med lite djupare budskap för läraren utan att låta som ett tard Någon som har hållit ett tal i skolan som blev lyckat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg