måndag 13 mars 2017

Kapitaltillskott bostadsrätt

Teckna hemförsäkring redan nu och välj när den ska börja gälla. Se ditt bästa pris nu. Bil - Hem - Barn - Gravid - Vuxen.


Vid försäljning av en bostadsrätt är kapitaltillskott avdragsgilla vid kapitalvinstberäkningen med ett belopp motsvarande bostadsrättens andel av de amorteringar som föreningen har gjort under innehavet. Många vet inte om ett stort avdrag man kan göra i deklarationen som ofta sänker vinstskatten en hel del. Normalt finner du beloppet som du lämnat i kapitaltillskott på den kontrolluppgift som bostadsrättsföreningen lämnar efter att du sålt din bostadsrätt.

Har du lämnat kapitaltillskott till föreningen under tiden som du ägt bostadsrätten får du göra avdrag för dem om de varit avsedda att användas av föreningen för amortering av. Har sålt min bostadsrätt som jag fick i gåva av min mor. Kapitaltillskott – privatbostadsföretagets amorteringar under säljarens innehavstid. När jag fick denna bostad i gåva så var denna värderad till 900.


Sålde bostadsrätten för 1. Räknesätt 1) Inköp 900. Ett kapitaltillskott riskerar därför att bli en förlustaffär för den som tänker sälja. Utfallet kan skilja mellan olika orter och typer av föreningar.

Generellt är vår bedömning, att kapitaltillskott kan vara bra för den som ska bo kvar länge i sin bostadsrätt , men riskabelt för den som tänker sälja. Men kapitaltillskott räknas per bostadsrätt , så du fyller i hela det belopp du räknat ut, på var och en av delägarna. Sedan finns en ruta för hur stor del just denna delägare har av bostadsrätten , t ex. Jurideko Fastighetspartner - vi är experter inom bostadsrätt , hyresrätt, hyresförhandling, fastighetsrätt, nyproduktion, ombildning, friköp och kapitaltillskott. Hyresinkomster och annan avkastning från oäkta bostadsrätter.


Om jag får gissa tror jag det är uppgiften om ” kapitaltillskott ” som blivit fel. När bostadsrätten säljs kan säljaren göra avdrag för kapitaltillskott. Det avdragsgilla beloppet motsvarar bostadens andel i de amorteringar som föreningen har gjort under innehavet. Köper du en billigare bostadsrätt så betalar du för mellanskillnaden. Brf Herbert, andelstal och kapitaltillskott (pdf).


Avråder från differentierade insatsökningar. Vart är bostadsrätten på väg? Insatshöjning och avgiftssänkning - Extra insatser fördelade efter nytta. Genom att göra ett kapitaltillskott kommer sänkningen på föreningens räntekostnader vara så mycket som. Det faktum att ägarna till bostadsrätter har möjligheten att helt själva avgöra hur lånen ska se ut är en annan betydande fördel.


Bostadsrätterna Direkt informerar och följer upp alla nyheter och ändringar som rör bostadsrätt och bostadsrättsföreningar – oavsett om det handlar om juridik, teknik eller ekonomi. Här finns fakta och kommentarer om viktiga ändringar i lagstiftningen liksom praktiska tips och råd om hur förening och hus kan utvecklas. I gengäld är det relativt vanligt att de som sålt sin bostadsrätt missar avdraget för kapitaltillskott.

Det är egentligen inget man ska behöva hålla reda på själv, det ska stå i kontrolluppgiften man får från bostadsrättsföreningen. Men det händer att bostadsrättsföreningar missar det, säger Johan Schauman. I det beskrivna fallet blir det normal reavinstbeskattning på den sålda bostadsrätten , och denna skatt går inte att skjuta upp pga köpet av oäkta bostadsrätt. Och i den oäkta bostadsrätten blir man förmånsbeskattad.


I övrigt kan vi inte besvara skattefrågor i detta forum, utan hänvisar till skattemyndigheten. Jag bor i bostadsrätt och vill skaffa balkong! Kolla först med bostadsrättsföreningens styrelse – kanske är det fler i huset som har samma idé, kanske har man redan diskuterat frågan.


Du kan alltid skriva en motion till föreningens årsstämma, det är den som bestämmer i sista hand. Detta kallas för kapitaltillskott. En annan form av kapitaltillskott är när medlemmarna betalar in pengar till föreningen för att göra en extra amortering eller lösa ett lån. I båda fallen får den som säljer bostadsrätten räkna av kapitaltillskottet från försäljningssumman när reavinsten beräknas. Hur går det till att höja insatsen för att sänka kostnaden?


Artikeln är sammanställd i samarbete med Landahl Advokatbyrå, ett av våra partnerföretag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg