tisdag 2 maj 2017

Stonewallupproret gata

Stonewallupproret gata

Upproret spreds snart till större delar av gayrörelsen i Greenwich Village. Stonewallupproret var dock inte första gången hbtq-personer hävdade sina rättigheter i USA. Deras strategi var att försöka visa att homosexuella kunde smälta in i samhället och vara som ”alla andra”. Motståndet från barbesökarna blir snart våldsamt och en uppretad folkmassa tar t. Känns fantastiskt” Göteborgs pridepara som startade vid på lördagen, bjöd på sång, skratt och dans. Kravallpolisen jagade de dansande revoltörerna nerför gatan bara för att upptäcka en ny linje av dansande och sjungande demonstranter bakom dem.


Den kommande timmen blev en katt- och råttalek mellan poliser och gayaktivister och först framåt tre, fyra-tiden började det bli lugnt på gatorna. Många fann en fristad i gayklubbar som den maffiaägda baren Stonewall Inn. Protesterna och gatuslagsmålen spred sig och fortsatte, dag efter dag, och en kollektiv ilska fick New Yorks gator att koka av aggressiva gatudemonstrationer.


Den första marschen i Stockholm arrangerades den juni med deltagare. Stigmat var ännu starkt, dessutom sammanföll Stonewall-dagen olyckligt med midsommarhelgens folktomma gator. Som ung märkte hon själv hur nästintill omöjligt det var att få information om vad det innebär att vara homosexuell, vilket drev henne att viga sitt liv åt att framförallt synliggöra och hjälpa hbtq-personer att organisera sig. En av de största, London Pride, lockade miljoner av besökare till den brittiska huvudstaden.


Det var då olagligt att vara homosexuell i USA, och det var vanligt att polisen trakasserade, både psykiskt och fysiskt, transpersoner och homosexuella. Det var här han växte upp, lite längre ner på gatan bor hans faster, farmor och kusin och bara några kilometer bort båda hans föräldrar. När vi kommer har Benjamin redan fått på sig sina arbetskläder och tänt ett doftljus som sprider en hemtrevlig stämning.


Kepsen har han bak och fram. Projektet som kallades Raising The Rainbow leddes av Gilbert Baker, och satte rekordet för världens längsta flagga. Baker återigen involverad i skapandet av en jättelik version av regnbågsflaggan. Närmare två miljoner människor var ute på Madrids gator och gick i paraden eller tittade på.


Och det var fest och fullpackat på varenda gata , i varenda gathörn, hela natten. Arbetaren besökte Pride Stockholm. Danny är snygg och oskuldsfull och dras omedelbart in gänget på gatan , där han får riktiga vänner, och där känna värme, vänskap och kärlek. Men det leder honom också in till allt dåligt som finns i New York, knark, prostitution och människohandel. Vad som började med att gästerna på gayklubben Stonewall Inn motsatte sig polisens razzior utvecklades till protester mot polistrakasserier över hela USA.


Fem stjärnor till pridetåget i Varberg, som firade fem år. Eftermiddagen med Varberg Pride nådde sin höjdpunkt med bravur och firade kärlek på bästa sätt: högljutt och kompromisslöst. Hbtqi-personer tröttnade och slog tillbaka mot polisens trakasserier mot gayställen.


En av dom drivande var Sylvia Rivera, en transaktivist, street queen och människorättskämpe som slogs på barrikaderna för jämlikhet. Under pridefestivalen Hinsegin dagar brukar alltid någon gata i Reykjavík målas i regnbågens färger. Valet föll alltså på Skólavörðustígur mellan Laugavegur och Bergstaðastræt­i. Ett år senare hölls det första Pride, som därefter spridit sig över världen. I stadsdelen finns New Yorks mest kända gaydistrikt med bl.


I Christopher Park finns Gay Liberation Monument med statyer av homosexuella par. Johnson och Sylvia Rivera. Läs mer om dem genom att klicka på rumsnamnen nedan. Vi har sett nazister på Almedalens gator hota HBTQ-företrädare till tystnad. Vi ser hur en lagstiftning, som alltför ofta vilar på heteronormens grun leder till att samkönade par kan tvingas adoptera sina egna barn.


Stonewallupproret gata

Jämfört med befolkningen i stort har HBTQ-personer en sämre psykisk hälsa, särskilt illa är det för unga transpersoner. Massiva motdemonstrationer har anordnats också. Festivalen består oftast av att män och kvinnor vandrar nakna eller halvnakna på gatorna utklädda till tuppar och iklädda läderdräkter.


Slagord som används går ut på att bekämpa heterosexualiteten, kyrkan och heterofamiljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg