onsdag 24 maj 2017

Att leva med en högkänslig person

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser.


Veronica Nickie Schmidt, 5 från Falkenberg är empat, eller hsp – en highly sensitive person. Närmare en och en halv miljon människor i Sverige beräknas vara HSP.

I hela världen cirka en miljard. Här delar hon med sig av de bästa tipen att tänka på om du själv är, eller dejtar, en högkänslig person. Därför listar vi, med inspiration av The Mighty, sju saker en HSP person behöver för att må bra.


Men det ändrar inte det faktum att detta personlighetsdrag kräver en stor mängd självkännedom, att vi vet vilka vi är och vad som åsamkar oss smärta. Det blir helt enkelt för många intryck för det känsliga. En högkänslig person är generellt sett en god lyssnare och har lätt att leva sig in i andra människors känslor.


De är duktiga på att ge plats åt andra, säger Ilse Sand. En starksköring behöver stimulans för att trivas.

Har du svårt att hejda gråten men vill göra det, fäst blicken på närmaste fyrkant, till exempel en dörr eller ett fönster. Flytta blicken från övre vänstra hörnet, till nästa hörn och nästa. Dessa är stunderna när de kan få kontakt med sig själva på den intimaste nivån, fria från kopplingar till andra och deras blickar.


Att leva från hjärtat. Många författare är av naturen mycket känsliga. Dessutom gör högkänsligheten stor nytta om personen har att göra med andra människor. Den särskilt sensitive kommer att ha en god intuition och känsla för den andres behov. En högsensitiv person som har lärt sig att respektera sig själv och sitt karaktärsdrag, kan få ett rikt liv.


HSP är inte en sjukdom eller funktionsnedsättning utan ett personlighetsdrag. Man räknar med att – av befolkningen är HSP. Hjärnan hos en individ som är högkänslig fungerar delvis annorlunda än hos majoriteten. Det är medfött och finns även hos djur.


Om du är en högkänslig person eller har ett högkänsligt barn har du kommit rätt! Tanken med den här webbsidan är att informera om just högkänslighet. Ju mer vi lär oss om detta medfödda personlighetsdrag (eller temperamentsdrag), desto bättre kan vi förstå oss själva och lära oss leva i harmoni med vår högkänslighet och.


Om en högkänslig person däremot inte hanteras på rätt sätt under sin uppväxt är risken större att han eller hon blir deprimera ängslig eller blyg.

Visste du att det är lika farligt för hälsan att leva i en dålig relation som att röka? Konflikter kan leda till ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen eftersom konflikter brukar ge stresspåslag. Och konstant stress kan påverka hjärtat. Forskarna kom också fram till att älta samma problem utan att komma någonstans med det, är farligt.


En HSP- person lägger märke till små detaljer och är ofta först med att upptäcka att något förändrats. Läs också: vanliga missuppfattningar om högkänsliga personer. Många som lider av depression är väldigt skickliga på att dölja det från andra. En person som fungerar väl i samhället kan i själva verket må fruktansvärt dåligt. Tänk att hjärnan var en apelsinsorterare och en normal person har fem fack i hjärnan att sorterar de olika apelsinerna som trillar in.


Det kan belysas på följande sätt. Då har en högkänslig person fack som den kan sorterar in samma apelsiner. Se din känslighet som en styrka och att du är mer medveten om vad som händer i omgivningen än andra. Var inte rädd för känslor, de är inte farliga. Om du får en tung känsla, tänk att även den är ok.


Inse att du kan njuta av vissa saker mer intensivt, som natur, konst, musik och mat. Eftersom man som högkänslig också är extremt inkännande kan man ofta uppleva problem med att hålla sig på sin planhalva och går omedvetet över på den andres och i detta förlorar man också sig själv. Jag har tidigare skrivit ett svar här på Insidan till en högkänslig person , som ville hitta sätt att bättre kunna hantera sin högkänslighet. Jag tror att det kan hjälpa dig att bättre förstå din tjejs lite annorlunda sätt att vara.


Högkänslighet är att leva från hjärtat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg