fredag 5 maj 2017

Ämne till uppsats

Uppsatser om TIPS På äMNE. Ska skriva en utredande uppsats i svenska C, uppsatsen ska bli på ungefär sidor där mitt ämne ska behandlas på cirka av dom (resten är framsida, källhänvisning osv). Jag har svårt att komma på vad som intresserar mig och skulle helst vilja ha förslag på vad du själv skulle vilja skriva om eller läsa i en uppsats. En uppsats ska ha en avgränsning som ämnet håller sig inom. Skälet till avgränsningen är att ämnet ska kunna behandlas i sin helhet och utredas ordentligt.


Därför kan inte en uppsats ta sig an samma slags ämnen som det skrivs hela böcker om utan vara begränsad till en mindre del inom ämnet och med ett särskilt perspektiv.

Hur lyckas man komma på ämne till c- uppsats ? Blir snart förtvivlad. Förslag till ämnen inom teknik, infrastruktur och stadsplanering. Socialt arbete, social omsorg och hälsovetenskap. Skellefteå kommuns verksamheter som arbetar med omsorg och hälsa är bland annat socialkontorets handikapp-, äldre- och familjeomsorg. Här återfinns även kommunens integrerade företagshälsovår Kommunhälsan.


Det är svårt att skriva en debatterande uppsats om man inte kan ämnet. Det underlättar iaf mycket om man inte behöver läsa sig till allt.

Lunds kommun har exempelvis en examensjobbpool och lägger också upp länkar till färdiga uppsatser på en hemsida. När du har hittat ett företag eller en myndighet som du kan tänka dig att samarbeta med och kanske jobba för i framtiden bör du hitta ett ämne att skriva om som både du och de är intresserade av. Kortare uppsatser kräver oftast inte en sammanfattning.


Sammanfattningen skrivs lämpligen när du är nästan färdig. Det är först då du vet vad du faktiskt har skrivit. Det kan vara bra att, vid sidan om uppsatsen , också arbeta med ett utkast till sammanfattningen, som du formulerar om efter hand.


Vi pluggade ihop på Stockholms universitet och skrev en uppsats tillsammans om att göra prognoser. Jag lät tidigare mina studenter skriva uppsats på ämnet om Sverige skulle gå med i euron eller inte. Internetföretaget Stay Secure exemplifierar i ABC med en elev som skriver en uppsats om terrorism och mejlar den till sin lärare. Jag vill gärna skriva om ett ämne som är kopplat till politik, typ samhällsfrågor, internationella konflikter m. Dock vet jag inte riktigt vad jag ska ta iom. Ibland är det aktualiteten som gör ett ämne intressant.


Valet av ämne ska inte motiveras med att du är intressera tycker det är kul eller något annat privat. Syftet med denna uppsats i uppgift att undersöka universitetens utbildning i olika ämnen i rela-tion till att det ämne som i skolan kallas samhällskunskap. Jag har funderat och vridit men hittar inte något som det klickar med.


Det utmanande med denna typ är istället att tolka viss information. Det kan vara något som du får läsa på plats under skrivningen, eller något du läst om tidigare.

I Samhällskunskap inbjuds du som elev till att undersöka olika sätt som individen och samhället kan anses påverka varandra. Detta kan bland annat innefatta frågor kring jämställdhet, politik, sociala förhållanden, ekonomiska teorier, samhällsstrukturer, mänskliga rättigheter eller miljö – både på lokal, nationell och global nivå. Ska nu börja skriva min c- uppsats i socialt arbete, läser till socionom. Känner mig helt låst inom en viss gren just nu, och egentligen vill jag skriva om någon nytt.


Tyvärr har all tendens till nytänkade tydligen försvunnit. Snälla, bombadera mig med olika tips om saker att skriva om. Jag behöver all hjälp och förslag till ämnen som jag kan få. Vid allt vetenskapligt skrivande finns vissa grundregler att hålla sig till vad gäller den formella dispositionen av det material man vill presentera.


Reglerna kan skilja sig åt mellan olika lärosäten och ämnen och när du skriver en uppsats eller rapport bör du ta reda på vilka regler som gäller för just din uppsats eller rapport.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg