måndag 22 maj 2017

Gomspalt

Många barn som föds med läpp-käk- gomspalt (LKG) riskerar att dö av undernäring. Köp en julgåva i vår webbshop. Bidra till ett nytt leende.


En del barn föds med spalt i läpp, käke och gom. Läpp-, käk- och gomspalt , LKG, som förr kallades harmynthet, är en kategori av craniofaciala missbildningar, som både förekommer unilateralt (ensidigt) och bilateralt (dubbelsidigt).

Det är vanligast med en vänstersidig spalt, men orsaken till detta är okänd. LKG-spalt går att operera med bra resultat. Läpp-käk- gomspalt – engagerar läpp, käke och gom (bild och 2).


Submukös gomspalt – spalt i mjuka gommens muskulatur som döljs av intakt slemhinna. En gomspalt medför en öppning mellan mun och näshåla. Vissa raser drabbas oftare än andra av gomspalt , kortskalliga raser såsom bullma-stiff, pekingese, boxer, shih tzu och griffon bruxellois är överrepresenterade. Barn med läpp-, käk- och gomspalt har ofta svårt att ammas och får oftare mellanöroninflammation eftersom mellanörat kan fyllas med vätska.


Få svar på flera av livets små och stora gåtor i två nummer av vår tidning för bara 6kronor.

Med hjälp av en bröstpump kan modersmjölken utnyttjas. I undanstagsfall kan amning fungera om babyn bara har en liten bakre gomspalt , d. Ungefär två av tusen födda barn i Sverige har det. Förekomsten varierar i olika delar av världen.


Vilka av de barn som föds med läpp-, käk- och gomspalt får problem med tal- och språkutveckling? Det är en central fråga i Anette Lohmanders forskning. Hon och hennes medarbetare söker nu svaret genom att lyssna på och analysera småbarns joller samt undersöka samband med operationsmetod och hörsel. Operation Smile är en internationell hjälporganisation. Vårt nätverk av tusentals medicinska volontärer från över länder opererar barn, ungdomar och unga vuxna med läpp-käk- gomspalt , eller andra ansiktsmissbildningar.


Kvinnor som ökar intaget av folsyra redan innan de blir gravida löper betydligt mindre risk att få barn med gomspalt. Väntar man tills graviditeten är bekräftad kan det redan vara för sent, visar en stor nyligen genomförd studie i Norge. Vanligtvis behandlas inte gomspalt utan det rekommenderas att man låter avliva valpen.


Detta eftersom det innebär lidande att inte kunna få ordentligt med di och eftersom risken för följdsjukdomar är stor. Gomspalt kan ses som ett hål genom gomtaket. BARN MED GOMSPALT -en föräldrainformation Hur påverkas barnet av spalten En spalt i gommen kan ha olika utseende alltifrån en liten klyvning av mjuka gommen till en spalt som går genom mjuka och hårda gommen.


Spalt i hårda och mjuka gommen.

Matning Mjuka gommen har en viktig funktion när barnet äter. Finns det någon som kan förklara. I PUMA-LKG kan man på ett enkelt sätt inhämta information och kunskaper inom området läpp-käk- gomspalt (LKG).


Arbetet med LKG är multidisciplinärt och bygger på teamsamarbete mellan olika specialister i vården. Läpp, med eller utan gomspalt , drabbar en av 7spädbarn varje år, och är den fjärde vanligaste missbildning i USA. Klyftor oftare hos barn med asiatiskt, Latino, eller Native American härkomst. Jämfört med flickor, dubbelt så många pojkar har en läpp, både med och utan gomspalt.


Vi är en intresseorganisation för personer med läpp-, käk- och gomspalt , föräldrar till barn med LKG, andra anhöriga och övriga som är intresserade – till exempel sjukvårdspersonal. På de här sidorna hoppas vi att du ska hitta den information du söker, oavsett vilken av grupperna du tillhör. Här kan du hitta information om vad det innebär och vad som kommer hända med d. Skelett och ledproblemen visar sig ofta som överrörlighet i unga år, men minskar med åldern.


Stelhet och artros kan ge upphov till ledsmärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg