torsdag 11 maj 2017

Juldagen kristendomen

Natten mellan julafton och juldagen kan du fira midnattsmässa i många kyrkor. Den kallas också för änglarnas mässa, eftersom julevangeliet berättar att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesu födelse. Tidigt på juldagens morgon firas julotta. På julafton åt man enkelt, festmaten åt man på juldagen.


När Sverige blev protestantiskt försvann julfastan och man började äta festmaten redan på julaftons kväll. I Norden är det numera julaftonen som är julens viktigaste dag, medan det på andra håll fortfarande är juldagen som är den stora dagen.

Det finns en stark tradition att ge gåvor till behövande under jul. Olika jultraditioner i olika kulturer. Julen ser som bekant inte likadan ut i alla länder och detta beror dels på olika traditioner i olika kulturer, men också på olika sorters tideräkning. När kristendomen skulle bli statsreligion behöll man dagen, men bytte innehållet.


Nu firades istället Jesus födelse. Inom den västerländska kyrkan firas Jesus födelsedag den december (ortodoxa som följer den julianska kalendern firar juldagen den januari). Islamisterna uppger att massavrättningen är en hämnd mot USA efter IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död.


Det här är ett budskap till kristna över hela. Kristna halshuggna på juldagen.

Morden bevisar än en gång att kristna är världens mest förföljda grupp. En fånge i mitten skjuts till döds medan de andra tio halshuggs. Bild från Islamiska statens video. Essä i Tidningen Kulturen där Simon Henriksson berättar om den romerska mithrasreligionens inflytande över kristendomens julfirande. Mithraskulten var en romerks mysteriereligion som hade en del likheter med kristendomen.


Julen i Sverige är ursprungligen en hednisk tradition som övertagits av kristendomen , och genom denna firas till minne av Jesu födelse. Det allmänna julfirandet kulminerar i Sverige på julafton den december, även om hela perioden från första advent och framåt präglas av förberedelser inför julfirandet. Men det är egentligen inte bara en födelsedag vi firar.


Det finns många olika traditioner och högtider inom kristendomen och de flesta kretsar kring händelser i Jesu liv. I den här artikeln presenteras några av kristendomens viktigaste ritualer samt kyrkoårets mest betydelsefulla högtider. Påsken, som firas till minne av Jesu död (långfredagen) och uppståndelse (påskdagen). Pingstdagen, som firas till minne av den Helige andes utgjutande och den kristna församlingens grundande. Den som ställer denna fråga kanske redan från början bestämt sig för ett svar, nämligen att det egentligen inte fins något svar.


Juldagen , som firas till minne av Jesu födelse. Han eller hon kanske menar att kristendomen ytterst bara handlar om att vi ska vara goda och hederliga människor. Men det håller ju alla redan med om, så i så fall behöver vi egentligen ingen kristendom. Inom kristendomen förbereder man sig för julen under advent, de fyra veckorna före juldagen den december.


Då är det vanligt med kalkon på julbordet i de engelskspråkiga länderna.

Också Annandag jul, den januari, är en stor festdag. Dagen är Sveriges största tidning på kristen grund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg