fredag 12 maj 2017

Kristendomen högtider påsk

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Kristendomens högtider Inom kristendomen finns det många högtider. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar. Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ” påsken ”. Men det är egentligen påskdagen, den dag då Jesus uppsto som inleder veckan påskveckan.


Du kan läsa om dagarna i stilla veckan – veckan som föregår påskdagen – om du vill veta mer om palmsöndagen, skärtorsdagen och långfredagen.

Det tidigaste datum som påskdagen kan infalla är den mars. Pingstdagen, som firas till minne av den Helige andes utgjutande och den kristna församlingens grundande. En presentation om kristendomens högtider, ritualer och levnadsregler. Filmen tar upp sakrament, jul, påsk , pingst och mycket mer.


Filmen är gjord av Jakob Björkengren, Ljungenskolan Jag glömde visa källorna i filmen så de kommer här. Frågan är intressant eftersom många av de symboler (ex. äggen och påskriset) som är knutna till påsken förmodligen har anor mycket längre tillbaka en kristendomen. Dock är det i princip omöjligt att ge ett korrekt svar på frågan eftersom vi vet väldigt lite om traditioner och högtider så långt tillbaka.


Men om vi blir stoltare över vår egen kristna identitet och blir bättre på att fira våra egna högtider ( påsk , pingst och Kristi födelse (jul)), då blir det inte lika jobbigt att avstå firandet av de hedniska högtiderna.

Texten är författad av Stefan Sturesson och publicerad på Kristen och judisk påsk – likheter och skillnader. Men vill man bli kristen så kan man ganska lätt konvertera om till kristendomen. Högtider – Den kristna tron firar sina högtider utifrån Jesu liv t. Medan judarna firar sina efter historiska händelser t. Gudstjänsterna under påsken innehåller det liturgiska firandet av att Jesus från Nasaret, Jesus Kristus, efter döden på korset påstås ha uppstått från de döda.


Denna övertygelse är en gemensam och grundläggande bas i trossystemet för de rörelser som bekänner sig till Kristus och till kristendomen. Påskhögtiden har, liksom julen och andra högtider , i en del länder förlorat mycket av sitt religiösa innehåll och istället blivit en sekulariserad familjehögtid där gammal folktro och kristna traditioner blandas. Under påsken instiftade Jesus nattvarden. Under påskhelgen begrundar vi hur Gud i Kristus försonade världen med sig själv genom Jesu död på korset. Påsken har blivit allt mer sekulariserad.


Hur hans blod blev utgjutet för vår skull på Golgata kors. De fortsatte att fira samma högtider , men gav dem en ny innebörd. Det var först när kristendomen spred sig utanför Palestina in i Romarriket som det började höjas röster för att det judiska arvet skulle bort. Förr i tiden var det vanligt att fasta dagar före påsk.


När påsken kom firade människor att fastan var slut. Då brukade man till exempel äta ägg. Därför äter svenskarna fortfarande mycket ägg under påsken.


Påsk innehåller ett antal berättelser och citat som på olika sätt lyfter fram påsken.

Här finns bland annat berättelsen om rövaren på väg till korse och berättelsen om dödens och livets ängel vid Jesu grav. Boken är härligt illustrerad i fyrfärg och är en utmärkt presentbok i påsktid. Svenska högtider och traditioner har många influenser.


De äldsta, såsom jul och midsommar , har förkristna nordiska anor, även om de med kristendomen inordandes i de religiösa högtiderna och idag för många i det närmaste har mist sin religiösa signifikans. På påskdagen började man ringa i kyrkklockorna igen och orgeln spelade på gudstjänsten. Annandag Påsk var ungdomarnas kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg